bugün

tesettür

KURAN'DA TESETTÜR KELiMESi YOK :

Günümüzde kadının kapanması için kullanılan ''tesettür'' ifadesi Kuran'da geçmez. islam adına etrafında bu kadar büyük fırtınalar koparılan bir kavramın, yani ''tesettür'' ifadesinin islam'ın temel kaynağı olan Kuranı Kerim'de bulunmaması önemlidir. Demek ki 'tesettür' kelimesi dini bir kavram olarak sonradan oluşturulmuştur.

''Ayette geçen 'humur' ve onun tekili olan 'hımar' kelimesi kadınların başlarına örttükleri beze verilen özel isim değildir. Herhangi bir örtüdür. Bir şeyi örten şeye 'hımar' yani o şeyin örtüsü denir.'' Arapça sözlükler El Mucem ul Vasıf, El Müncid, Lisanı Arap, Tacul Arus'dan ''hımar''ın temel manasının ''örtmek'' olduğunu göstermektedir. Anlaşılıyor ki mezheplerin yorumundan sonra ''hımar'' kelimesi ile sırf başörtüsünün anlaşılmaya çalışılması, bu sözlüklerde bu kelimenin bir manasının ''başörtüsü'' olmasını sağlamıştır. Fakat kelimenin temel manası mezheplerin kelimeleri tahrif etmesine rağmen bu sözlüklerden bile bellidir. Ayette kapatılacak yerin yaka açığı olduğu söylenir, baştan bahsedilmez. ''Arapça'da kadınların başlarına örttükleri şeyin özel adı ''hımar'' değil ''mikna'' ve ''nasıyf''tır. Hangi Arapça sözlüğe bakılırsa bakılsın ''mikna(çoğulu mekani)'' ve ''nasıyfın'' hanımların başlarını örttükleri kumaşın adı olduğu yazılıdır.''

NOT :
24 Nur Suresi 31
Kadını kendi zihniyetine göre yaşatmak isteyen zihniyetin çarpıttığı ayetlerin başında bu ayet gelir. Bu ayetteki ''hımar'' kelimesi geniş manalı bir kelime olup örtü manasına gelir. gerisi için (bkz: turban).

NOT2 :
yukarıdaki yazı alıntıdır. *