milliyetçilik nedir? sorusunun cavabı ilk entryde verilmiş gibi olmuş.
"ancak vatanını milletini sevmek" tanımı milliyetçiliğin tanımı olarak algılanmamalıdır. keza trabzon halkı milliyetçiliği bu şekilde algıladığı için karmaşa bu coğrafyada devam etmektedir.
şimdi dürüst olalım, bir sözlükte yazıyoruz ve amacımız insanların konu hakkında bir şekilde fikir sahibi olmalarını sağlamak. ancak tanımını yaptığımız kavramlara dikkat edelim.
milliyetçilikten bahsediyorsak; fransız ihtilali'nden, yeni dünya düzeninden, modernizmden bahsedelim ki okur olayın tarihi seyri hakkında fikir sahibi olsun.
ha trabzon'daki milliyetçilik anlayışından bahsedeceksek, milliyetçiliğin burda oturtulma sebeplerinden, cumhuriyetin kuruluş yıllarında gerçekleşen göçten bahsetmemiz; hiç olmadı doğuda kızıştırılan savaşa neden trabzon'dan özellikle insan kaynağı gönderildiğini cevaplamamız gerekmektedir. yüreği dayanan cevaplasın.
milliyetçilik doğası gereği; çeteleşmeyi, kendisi gibi olmayanı dışlamayı ve kanla bastırmayı, çıkar uğruna şiddetin her türlüsünü kullanmayı gerektirmektedir. trabzon'da da bu gerekler harfiyyen yerine getirilmektedir. dışardan gelen öğrenciye potansiyel terörist, namussuz gözüyle bakılması, milliyetçilik kavramının doğurduğu toplumsal linç anlayışının yalnızca küçük birer uzantısıdır.