bugün

gülen hareketi

Gülen hareketi Fethullah Gülen tarafından fikri temelleri atılan, toplumun özellikle milliyetçi muhafazakâr kesimlerinde taraftar bulan islami duyarlılığa sahip bir sivil toplum hareketidir. Harekete sempati duyanlar arasında organik bir bağ mevcut değildir, gönüllülük esasına göre faaliyet göstermektedir. 1966 yılında Gülen'in izmir'de temellerini attığı hareket bugün dunyanın pek çok ülkesinde aktiftir.


Gülen hareketi okulları

Gülen hareketine bağlı Yurt dışındaki Türk okulları çoğunluğu genç üniversite mezunlarından oluşan türk girişimcilerce dünyanın çeşitli yerlerinde açılan ilk ve orta öğretim düzeyinde özel okullardır.

5 kıta ve 120 civarında ülkede faaliyet gösteren ve sayısı toplamda 1000'den fazla olan bu okullar isim ve hukuki bakımdan birbirinden bağımsız olmakla birlikte, Gülen Hareketi kaynaklı oldukları bilinmektedir.

Bulundukları ülkelerde sınavla öğrenci alan Türk okulları elit ve üst düzey bürokrat kesimin çocuklarını gönderdiği okullar olarak bilinmektedir. Fakir ve parlak öğrencilere bu okullarca burslu eğitim imkanı tanınmaktadır.

Müfredat

Türk okullarında, bulundukları ülkenin dili + o ülkede en çok kullanılan yabancı dil + türkçe olmak üzere 3 dilde eğitim yapılmaktadır. Öğretmenlerin bir kısmı Türkiyeden gitme bir kısmı ise o ülkedendir.

Türk okullarında fen bilimleri ağırlıklı eğitim verilmektedir. Bu okullarda Türk halk oyunları ve folklorü de öğretilmektedir.

Faaliyetler

Türk okulları özellikle Uluslararası Bilim Olimpiyatlarındaki başarıları ile gündeme gelmektedir. 2007 yılında New York Türk okulu Amity School bilim olimpiyatlarında 28 madalya alarak eyalet birincisi olmuştur.

2003 yılından beri her yıl Türk okullarında okuyan öğrenciler arasında Şiir, Kompozisyon, Şarkı, Canlı performans gibi alanları kapsayan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları isimli etkinlik düzenlenmektedir. 2007 yılında 5. si istanbul ve Ankara şehirlerinde düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, TDK başta olmak üzere çeşitli devlet kurumlarınca desteklenmektedir.

Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin bir çoğu Türk okullarından gelmektedir.

(bkz: Uluslararası Türkçe Olimpiyatları)
(bkz: Türk Okulları)

kaynak: wikipedia.org