bugün

bebeğim sağ olsun

"Bebeğim Sağ Olsun, Avrupa Birliği mali desteğiyle Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen "Türkiye Üreme Sağlığı Programı" kapsamında resmi olarak 12 Ocak 2007 tarihinde başlayan ve bugüne kadar hazırlık çalışmaları tamamlanarak, uygulama aşamasına geçilen "Anne ve Yeni Doğan Sağlığı Konularında Toplum Bilincini Artırmaya Yönelik Kitlesel iletişim Kampanyası"nın kısa adıdır.

"Bebeğim Sağ Olsun" kampanyasının genel amacı; kitle iletişim araçlarını ve diğer iletişim kanallarını içeren bir bilgi ve eğitim kampanyası aracılığıyla anne ve yenidoğan ölümlerinin önlenmesine dair kamuoyunda farkındalığın artırılmasıdır.

Çünkü;

Ülkemizde yılda 1 milyon 780 bin gebelik yaşanıyor.
Türkiye'de anne ölüm hızı 100 bin canlı doğumda 28.5 olarak gerçekleşiyor,
1000 yeni doğandan 17'si hayatını kaybediyor,
Anne ölümlerinin % 61.6'sı Türkiye'nin mevcut koşullarında önlem alınabilecek nedenlere bağlı,
Anne ve yenidoğan ölümlerinin önemli bir bölümü ilk 24 saat içinde gerçekleşiyor.
Sağlıklı gelecek nesillere ulaşılmasının ilk adımını oluşturan sağlıklı gebelik, sağlıklı doğum ve sonrasının koşullarının anlatıldığı "Bebeğim Sağ Olsun" kampanyasının öncelikli hedef kitlesi; özellikle, kırsal bölgelerde yaşayan, eğitim edinimi ve sosyo-ekonomik düzeyi alt grupta yer alan 15-49 yaş arasındaki kadınlardır. Kampanya ayrıca, söz konusu kadınların karar almasında etkili olan eş, kayınvalide gibi aile bireylerinin yanı sıra toplum önderlerine de hitap etmektedir.

Kampanya tüm Türkiye'de uygulanacak olup, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından tespit edilmiş olan 15 ilde kampanya faaliyetleri yoğunlaştırılacaktır. Söz konusu illerin tespitinde, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın için "Türkiye Üreme Sağlığı Programı" kapsamında 2006 yılında gerçekleştirilen "Sağlık Arama Davranışı Araştırması" verilerinin de kullanılması sonucu, anne ve yenidoğan ölüm hızı yüksek Türkiye ortalamasının üzerinde, yoğun göç alan bölgelerden veya çevre illere etkisi nedeniyle merkez konumundaki illerin seçilmesine özen gösterilmiştir. Türkiye çapında uygulanacak "Bebeğim Sağ Olsun" kampanyasında Ağrı, Ankara, Artvin, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kayseri, Kars, istanbul, izmir, Mersin, Muş, Siirt, Şanlıurfa ve Van illerine özel önem verilmektedir."

Kaynak: http://www.bebegimsagolsun.org
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar