rüzgar enerjisi

entry39 galeri
    18.
  1. geneli yanlış bilinen bilgilerdir.

    eğer iyi bir teknoloji ile doğru hesaplar yapılırsa çok kısa sürede kendisini amorti eder.

    örn: bir rüzgar türbininde düşen uçlar çıkan uçları kaldırır yani düzen iki uç çıkan bir ucu kaldırır. az bir rüzgar ile çok dönüş sağlanır. içdeki hız ise doğru orandaki türbinler* ile hıza göre verimliliği arttırır. gerekli açıklaması aşağıda olandır ayrıca.

    rüzgar, güneş, dünyanın kinetik ve potansiyel enerjisi petrol türevi enerjiden kat ve kat daha verimlidir... yeterki aklınız çalışsın.

    --spoiler--
    Rüzgâr gücü hesabı

    Rüzgâr gücü mümkün rüzgâr enerjisinin bir ölçümüdür. Rüzgâr gücü, rüzgâr hızının kübünün bir fonksiyonudur. Eğer rüzgâr hızı iki misline çıkarsa rüzgârdaki enerji sekiz faktörü ile artar (23). Bunun anlamı şudur; rüzgâr hızındaki küçük değişiklikler rüzgâr enerjisinde büyük değişikliklere neden olurlar.

    Örneğin, 12.6 m/s hızındaki bir rüzgâr ile üretilebilecek enerji miktarı, 10 m/s hızındaki bir rüzgârdan üretilebilecek enerjinin 2 katıdır. (10 = 1000, 12.63 = 2000).

    Yer seçimi veya ölçüm hataları ile yapılabilecek küçük rüzgâr hızı hataları bir rüzgâr türbini yatırımında büyük hatalara neden olabilmektedir. Bu nedenle, rüzgâr türbini satınalmadan önce, doğru ve sürekli bir rüzgâr çalışması yapılmalıdır. Ekonomik olarak uygulanabilir olması için, bir rüzgâr türbini kurulacak yerde yıllık ortalama en az 5.4 m/s (12 mph) rüzgâr hızı olmalıdır.

    Rüzgârdaki Mümkün Güç Miktarı

    W = 0.5 r A v3 eşitliği ile verilir.

    W: güç/enerji r: hava yoğunluğu A: kanat alanı v: rüzgâr hızı

    Hava yoğunluğu yükseklikle, sıcaklıkla ve hava cepheleri ile değişir. Rüzgâr gücü hesaplamalarında, hava cephelerinin etkisi önemsenmeyecek kadar küçüktür, böylece hava yoğunluğu formülü şöyledir:

    P = 1.325 P/T T: Fahrenheit + 459.69 olarak sıcaklık P: Yüksekliğe göre düzeltilmiş Mercury basıncı (inch)

    Tipik ortalama hava sıcaklığı (59 °F) deniz seviyesine indirgenerek hava yoğunluğu için bir standart değer kullanılabilir. Bu durumda güç eşitliği basit olarak aşağıdaki hale gelir:

    Basitleştirilmiş Güç Eşitliği

    Metrik Birimler

    W = 0.625 A v3 W: Güç (watt) V: Rüzgâr hızı (m/s) A: Rüzgâr türbini kanatları tarafından süpürülen alan (m2)

    A = Π r2 r: Rotor yarıçapı (m)

    Basitleştirilmiş güç eşitliği denklemi, rüzgâr turbinenden elde edilecek gücün amprik olarak hesaplanabilmesi için türetilmiştir. Bu denklemden anlaşılabileceği gibi, bir sistemden elde edilecek enerji, rüzgâr hızının kübü ile doğru orantılıdır. Ayrıca elde edilecek güç , rüzgâr türbin kanatlarının süpürdüğü alan dolayısıyla rotor yarıçapının karesi ile orantılıdır.
    --spoiler--

    kaynaklar;
    (bkz: wikipedia)
    (bkz: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rüzgâr Enerjisi Araştırma Merkezi)
    http://web.gyte.edu.tr/enerji/ruzgarenerji/s2.html
    0 ...