bugün

avrupa birliğinin enerji politikası

Avrupa Birliği’nin Enerji Politikası:

AB’de enerji politikasının amaçları piyasa temelli enstrümanlarla (özellikle vergiler, sübvansiyonlar ve CO2 emisyon ticaret şeması), enerji teknolojileri (özellikle enerjinin etkin kullanımına ve yenilenebilir veya düşük karbonlu enerjiye dair teknolojiler) geliştirerek ve Topluluğun mali enstrümanlarıyla desteklenir. Aralık 2008’de AB, Birliğin küresel ısınmadaki payını azaltmaya ve enerji arzını garanti altına almaya yönelik bir dizi önlem almıştır.

Lizbon Antlaşması’nda enerji konusuna özel bir önem verilmiştir. Bu antlaşmadan önce enerji alanı Avrupa hukuku alanında ihtiyaç duyduğu hukuksal tabandan yoksunken, bu antlaşmanın 194. maddesi enerji konusuna ayrılmıştır:

Madde 194

1. Birliğin enerji politikası, iç pazarın kurulması ve işleyişi çerçevesinde ve çevrenin korunması ve iyileştirilmesi ihtiyacını göz önünde tutarak, üye devletler arasında dayanışma ruhu içinde, aşağıdakileri hedefler:
a) enerji pazarının işleyişinin sağlanması,
b) Birlik’te enerji arz güvenliğinin sağlanması,
c) enerji verimliliğinin, enerji tasarrufunun ve yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinin desteklenmesi,
d) enerji ağlarının birbiriyle bağlantısının desteklenmesi.

2. Antlaşmalar’ın diğer hükümlerinin uygulanmasına halel gelmeksizin, Avrupa Parlamentosu ve Konsey, olağan yasama usulü uyarınca hareket ederek, 1. Paragrafta belirtilen hedeflerin gerçekleştirilmesi için gerekli tedbirleri alır. Bu tedbirler, Ekonomik ve Sosyal Komite ile Bölgeler Komitesi’ne danışıldıktan sonra kabul edilir.
192. maddenin 2. paragrafının (c) bendine halel gelmeksizin, bu tedbirler, bir üye devletin kendi enerji kaynaklarından yararlanma koşullarını belirleme hakkını, farklı enerji kaynakları arasındaki tercihini ve kendi enerji arzının genel yapısını etkilemez.

3. 2. paragrafa istisna olarak, Konsey, özel yasama usulü uyarınca hareket ederek ve Avrupa Parlamentosu’na danıştıktan sonra, esas itibarıyla mali nitelikte olmaları halinde, 2. paragrafta belirtilen tedbirleri oybirliğiyle alır