bugün

sırrı süreyya önder

belediye seçimlerinde iddia edildiğinin aksine gezi parkı hatrıyla ak parti karşıtı gençlerin oyunu değiştirmemiş, bdp adıyla değil hdp adıyla var olup ideolojik bir seçim kampanyası yürütmeyip, orta yaşlı ve yaşlı kürt seçmenin oyunun ak partiye kaymasına sebep olmuştur.

dur bir oku, biliyorum itiraz ediyorsun.

hani özellikle mhp ve chpliler "bu adam oy bölüyor, ak parti'yi istabul'da birinci çıkaracak" diyordu ya. ilk kısımda inanılmaz bir yanılgı içindeyken ikinci cümlede haklıydılar. ve sırrı süreyya önder'in seçmeni de argümanlarla "oy bölmeyeceğini" söylüyordu ya, sapına kadar haklıydılar. ama "ak partiye yaramıyor adaylığı" derken de yanılgı içerisindelerdi.

zaten bu adama oy veren kimse, "ak parti gitsin diye oy atıyorum" diyenden değildir. ideolojik hareket eder. o yüzden oy falan böldüğü yok. oy veren seçmeni zaten bi kerelik de olsa mustafa sarıgül'e veya türevlerine oy vermez.

gelelim sırrı süreyya önder 2014 seçimlerinde ne yaptı... müthiş bir planın, harika uygulanışı ve onun başrolü. filmlerinde iyi senaryoları vardır kendisinin, bu senaryo filmlerinden falan çok daha güzeldi. ama yazarı değil, başrolüydü.

bdp adıyla seçime girilmedi, hdp ortaya çıktı. sembolü gezi parkı, söylemleri gezi parkı. herkes bu noktaya yoğunlaştı ve olay "gezi parkı üzerinden oy mu bölecek" konumuna geldi. gezi parkına katılacak kimse bilinçsiz değildir. oy bölmeyelimci ise gider yakın partiye oy atar, ideolojik seçmense gider ideolojik partiye oy atar. kimsenin söylemi bunu değiştiremez. yani algıyı farklı tarafa çekip asıl vurgunu gözardı ettiler. orta yaşlı ve yaşlı kürtler ak parti'ye yönelecekti. kimse bunun üzerinde durmadı, sırrı da işi iyi kotardı ne yalan söyleyelim.

gençler ne kadar sırrı süreyya'ya itibar gösterse sevse de bir gerçek var ki orta yaşlı ve yaşlı kürtler sırrı süreyya'ya veya pınar aydınlar'a itibar göstermez. onlar ağır toplara itibar gösterir. zaten hdp, bdp zamanlarındaki gibi kürtlerin oyunun çoğunu toplayacak bir seçim kampanyası gütmedi, hep gezi parkı temalı devam etti. algıyı ve dikkati oraya çekti. ideolojik ve sert bir seçim kampanyası güdülmeyince ve kürt oy potansiyelinin çoğunluğunun ilgisini çekecek bir aday olmayınca orta yaşlı ve yaşlı kürt seçmen muallakta kaldı.

bu durumda da sırrı süreyya önder ve partisi mecliste ak parti'ye yaptıkları eleştirileri bir kenara çekip seçim kampanyası boyunca hep sarıgül cephesini eleştirdiler. ne yazık ki algısı bozuk muhalefetimiz bunu "oy bölmeye çalışıyorlar" olarak yorumladı. ya amınakoyim sarıgül'e oy verecek biri niye gitsin sırrı süreyya'ya oy versin? bunlar birbirinin muadili mi? öyle bir bölünme mümkün mü? sempatizanları da haklı olarak öyle bir bölünme olmaz diye açıkladılar ama asıl noktayı yazmadılar. sarıgül'e durduraksız sataşmaların ve eleştirilerin amacı sırrı süreyya'nın ciddi aday olmadığının, hdp'nin ideoloji dayalı davranmadığının (o zamanlık) farkında olan orta yaşlı ve yaşlı kürtlere bir mesajdı aslında. ak parti'ye bir yönlendirmeydi. ve öyle de oldu. çevrenizde sırrı süreyya önder'e oy verenlerin bir yaş ortalamasını alın bakalım, dediğime gelecek misiniz gelmeyecek misiniz?

sonuç olarak ak parti'ye seçimi bu kazandırdı, sırrı süreyya önder seçimi kaybettirdi demiyorum, diyen de sayı saymayı bilmiyordur. aradaki farkın buna yetmesi imkansız. ancak şu bir gerçek her seçim oyunu arttıran bir parti bu seçim de oy kaybetti. (2011'e göre) istanbul ak parti'de kalmasın düşüncesiyle iyi bir seçim dönemi geçirecek bir bdp/hdp bunun 2.5 puan üstünde çok net oy alır. ama henüz istanbul'a o kadar kasmıyorlar.

yani diyeceğim o ki, farkında olarak ve bilerek ak parti'nin istanbul'u garantiye alma planına hizmet etmiştir ve algıyı öyle yönetmiştir. ve ne yazık ki muhalefet bunu çok yanlış argümanlara oturtmuş ve eli boş dönmüştür. görülen o ki ak parti seçimi daha düşük bir farklı kazanmayı bekliyordu ki buradan gelecek %2'yi de göz ardı etmek istemedi ve böyle bir riskin içine dahil oldu.

not: garip bir mesaj aldım. kürt kelimesi kullanarak bir ırkçılık gütmüyorum. bdp'nin seçmeninin %99.9'u kürt kökenli olduğu ve bdp seçmeni üzerinden konuştuğumuz için öyle yazıyorum, yanlış anlaşılma olmasın.
güncel Önemli Başlıklar