güvenlik önlemlerinde aksaklık olduğu takdirde felakete yol açacağı için.
deprem gibi doğanın enerjisini saldığı olaylara insan halen müdahale edemiyor, tahmin dahi edemiyoruz. sadece varsayımlar var. olacak ama ne zaman? zaten proje sinop'a düşünülüyor istanbul'a yakın bir yere yap bakalım ya da ankara'ya, yer mi? yemez. yani nüfusu az, denize kıyısı olması reaktörü soğutmak için kullanılacak ve masrafını azaltacak. oradaki ekosistem tabi ki kimsenin umrunda değil. lakin bir facia olduğu takdirde, dünyanın o bölgesi bir daha kullanılmamak üzere karantina altına alınacak.
nükleer atıklarının ömrü 500-1000 yıl arasında değişmekte. o atıkların 500 yıl boyunca denetimini kim yapacak? Diğer sömürge ülkeler gibi afrika topraklarına mı gömeceğiz acaba? Yoksa yine en az insanın yaşadığı, en çorak araziyi bulup, en az ve değersiz insan burada yaşıyor mu diyeceğiz?
nükleer geçici çözümdür. doğal değildir. şartlar bunu gerektirdi diyerek yapmak aptallıktır. riskleri göz önüne alındığında bedava bile olsa yapılmamalıdır. orada yaşayan insanların hayatının hiçe sayılmasından öte doğanın acıması yoktur. zarar verirsen, onu üzersen bin katı olarak sana döner, dönecektir.
yenilenebilir enerji kaynakları mevcuttur. üniversiteler emeklerini bunlara harcamalıdır, devlet desteğiyle. ama gündem hala türban.