bugün

denisovan

altay dağlarında denisova mağarasında keşfedilen ve günümüzden 40.000 yıl önce evrimini tamamlamış olan bir hominid/hominidae türü.
şüphe yoktur ki bu hominid türü turan ırkı'nın en büyük atasıdır.(http://wp.me/p1Xqzo-ck)
görsel
http://scitechdaily.com/i...cave-molar-pinky-bone.jpg

bunu rahatça söyleyebiliyoruz, zira mö 5000'lere ışık tutan aynı altay bölgesindeki Afanasiyevo kültürü'nde elde edilen bulgular ile denisova mağarası bulguları fevkalade benzerlikler taşıyor.
görsel

örneğin, denisova mağarasındaki svastika çizimi ile Afanasiyevo kültürü'nde elde edilen svastika tamgası birebir aynı...

denisova mağarasında elde edilen en önemli bulgulardan biri de 50.000 yıllık at dnasıdır ki, bu dahi denisovanda bulunanların türkler ile bağlantısını kuvvetlendirecek önemli bir faktördür.
http://www.abroadintheyar...a-found-in-denisova-cave/
görsel

görsel

denisova mağarası ve buradaki buluntuları ön plana çıkaran asıl keşif ise dünyanın en eski dna izi ile alakalı.
rus arkeologlar, denisova mağarasında bulunan ve denisova kızı'na ait olduğu saptanan 20 yaş dişinin 80 bin yıllık olduğunu açıkladıktan sonra 2008'de ispanya'nın kuzeyinde yapılan çalışmalarda elde edilen dna bulgusunda denisova mağarasında bulunan dna örneği ile benzer ama bu kez 400.000 yıllık bir başka dna örneğinin tespit edilmesiyle, evrim teorisine dair, insanlığın evrimine dair bilinen silsile alt üst oldu.

insanlığın evrimi bilim çevrelerince ilk insanların atasının çıkış noktası afrika olarak kabul ediliyordu, lakin gerek denisova, gerek ispanya'da elde edilen bu dna bulguları insanların atasının çıkış noktasının afrika değil, altaylar-sibirya olduğunu resmen belgelemiştir.
http://www.allvoices.com/...ings-made-25000-years-ago

türk tarihi, türk destanları yüzlerce yıldır aynı konuyu işliyor olmasına rağmen, bilim adamlarının elde ettiği bu son bulgu türk tarihi, ön türkler ile ilgili şimdilik elimizdeki en önemli bulgudur.
görsel

bunu daha önce de söyledik.
özellikle sscb'nin dağılmasının ardından orta asya'da arkeolojik ve bilimsel çalışmalar yapmanın daha da kolaylaşması, türk kültürünün derinliklerine inme açısından ve dolayısıyla insanlık tarihine dair önemli bulgular elde etme açısından hız kazandı.
orta asya'daki arkeolojik alanlarında her geçen gün yeni bulgu ve belgeler ortaya çıkıyor.
sscb döneminde 5000 yıl ile sınırlanan türk tarihi, sscb'nin dağılmasından sonra önce 16.000 yıla, denisovan kültürünün ortaya çıkmasıyla da 40.000 yıla kadar çıkmıştır.