bugün

christophe colomb

kristof kolomb kızılderilileri ilk görüşünden sonra günlüğüne şöyle yazar: "kadınlar dahil hepsi anadan doğma çıplaktı. gençtiler. hiçbirisi otuz yaşının üstünde değildi. sağlıklı ve biçimli bedenleri vardı, yüzleri çok güzeldi. saçları düz, parlak ve at kuyruğu gibi gürdü. gözleri koyu renkli ve iriydi. bacakları düz ve uzun, karınları yağsız ve düzgündü... "

görüldüğü gibi köle pazarından insan beğenen tüccar gibidir..

beyaz adam ile kızılderililer arasında ilk kan nasıl aktı? sorusunun cevabını öğrenmek için, kristof kolomb'un günlüğünü okumak gerekir: "onlara kılıçlarımızı gösterdik. keskin demir silahları ilk kez gördükleri belli. kesmenin ne demek olduğunu bilmediklerinden, bazıları kılıçları keskin tarafını tutunca ellerini kestiler... "
"..kızılderililer son derece sade, dürüst ve eli açık insanlar. herhangi birinden sahip olduğu herhangi bir şey istenince hemen veriyorlar. kötülüğün ne olduğunu hiç bilmiyorlar, çalmıyorlar, öldürmüyorlar. komşularını kendileri kadar seviyorlar. dünyada onlar kadar tatlı dilli insanlar yoktur. her zaman gülüyorlar."

şimdi bu or.spu çocuklarının, pis ruhunu yansıtan sonraki cümlesini okuyalım: "elli adamla bu halkın hepsini boyundurluk altına alabilir ve onlara her istediğimizi yaptırabiliriz... "