bugün

mehmet nuri conker

1882 yilinda selanik'de dogdu. 1902'de harbiye'yi, 1905'de harp akademisi'ni bitirdi. 1937 yilinda ankara'da olmuştur.cumhuriyet döneminde komutanlık, diplomatlık ve milletvekiiliği görevlerinde bulundu.

atatürk'ün aynı mahalleden çocukluk sonra okul arkadaşıdır. hemen hemen bütün cephelerde birlikte bulunmuşlardır. yakup kadri'nin deyişiyle "izinden yürüyen, yanından ayrılmayan, atatürk'ün deyişi ile ise onun için hatırası kalp ve vicdanından çıkmayacak kardeştir. atatürk'e "kemal" diye hitap edebilen tek kişidir.
mustafa kemal 4 ekim 1911 tarihinde rus vapuru ile trablusgarp'a giderken salih bozok'a yazdığı mektupta ona 2 yakınından söz ediyor. biri annesi diğeri ise nuri bey'dir. onun için şöyle diyor;
"başka kağıdım yok. nuri'ye ayrıca mektup yazamayacağım. istersen bu mektubu aynen gönder veyahut bahisle bir mektup yaz ve kıymetli kardeşime de ki: benim için hatırası kalp ve vicdanımdan bir an çıkmayan bir öz kardeş varsa nuri'dir. bu muzlim seferi onunla yapmak isterdim.allah nasip ederse saha-i mücadelatta birleşiz ve eğer mukadderse ahirette buluşuruz."