bugün

sabetay sevi

1600'lu yillarin osmanlisinda yasamis, ve osmanli icin buyuk tehlike yarattigi one surulerek musluman olmaya zorlanmis sahistir kendisi. Soyle ki efenim, bu sabetay sevi kokleri kabbala inancina dayanan yahudi mistisizmiyle ugrasan kendi halinde bir insandi, daha sonra aynı muhammed gibi hitap sekli guclu oldugu icin, yahudiler arasinda sozu gecen biri olmaya basladi ve yahudiler kendi aralarinda 1666 yilinda yeryuzune inecek olan mesihin sabetay sevi'nin vucudunda hayat bulacagina inanmaya baslamislardir. 1600 yilların ortalarina gelindiginde osmanli sadrazamlari farketmislerdir ki bu arkadasa inananlar arasinda orduda ve sarayda bir cok ust yonetim kademelerinde gorevli insan vardir, madem oyle demistir hukumdar gelsin bi konusalim! e tabi tahmin ettiginiz gibi sabetay sevi aslimak yerine musluman olmayi tercih etmistir ve kendisine inanlara da gercek inanclarini kaybetmeden gorunurde musluman olun ogudu vermistir.
ve sabetayistler islamiyetin icinde kendi inanislarina ve kulturlerine yakin olan bektasi ve alevi inanislarina entegre olmuslardir, bazi kaynaklar alevilere ait oldugu soylenen mum sondu olayinin sabetayistlerden geldigini belirtmektedirler.
sabetay sevi olunce sabetayistler uce ayrilmistir : kapaniler, karakasiler ve yakubiler! bunlardan bir tanesi sabetayin ogluna inanlardir, bir tanesi sabetayin da kokunden geldigi bir diger akrabasina inanlardir digerini hatirlamiyorum simdi!

ittihat ve terakki firkasinin onculerinden ve devaminda turkiye cumhuriyetinin yonetim kademesinden bir cogunun sabetayist olduklari bilinmektedir. en onemlilerinden bir tanesi adnan menderesdir! ayrica ataturk'un esi latife usakligil de sabetayisttir! sabetayistlerin bir ozelligi de kendi aralarindan insanlarla evlenmeleridir, onceleri ne yakubiler karakasilerle ne de kapanilerle evlenmektedir ama daha sonralari en azindan bu uc kisim aralarinda evlilikler yapmislardir!
latife hanim dedikten sonra zaten anladin sen onu! turk kaynaklar henuz bu iddaayi ortaya atacak cesareti gosterememistir sadece ima etmistir!

ben de kendi kokenime baktim efenim, sanirim sabetayistim, selanik gocmeniymisiz ve selanigin o donemlerde %85 inin donme* oldugu kaynaklarda yazmaktadir!

ayrica o donemlerde donmelere, yahudilikten gectikleri belli olsun diye erkeklerin isimlerinin sonuna (bkz: efendi) lakabi takilmaktadir!*
afiyet olsun!