bugün

hearthstone

yakın zamanda açık betasına girilmiş olan blizzard mahsülü kart biriktirme oyunu*. şimdi kendisinden madde madde bahsedelim. yazının kalanında oyunu magic ve yu-gi-oh ile bol bol karşılaştıracağım zira ilgili deneyimlerim bu iki oyun serisinden ibaret.

- diğer ccg'lere göre öğrenmesi ve oynaması çok daha hızlıdır. bunun nedeni ise oyunun, kuralların ve mekaniklerin son derece sade ve basit hazırlanmış olmasıdır.

- turlar magic veya yu-gi-oh'taki gibi main 1, combat, main 2 vs bölümlere ayrılmamıştır, tur içinde sahaya yaratık sürmek, saldırı yapmak gibi eylemlerin sırası tamamen oyuncunun keyfine/stratejisine bırakılmıştır.

- oyunda 9 sınıfı* temsil eden warcraft kahramanı* vardır. bunlar mage, warrior, rogue, priest, paladin, shaman, hunter, warlock ve druiddir. her heronun kendine has bir yeteneği vardır ve büyü kartları da kahramanların sınıflarına özeldir*. uzun uzun detaya girmeyeyim herolar hakkında şimdilik.

- desteler 30 karttan oluşur, dolayısıyla elinize ne geleceğini kestirmeniz magic veya yugioh'a göre çok daha kolaydır. maksimum oyun süresini de kısaltan bir etkendir, çünkü sahada yaratıklar ne kadar dayanırsa dayansın, can ne kadar dolu olursa olsun, deste kartları bittikten sonra "fatigue" başlar, yani boş deste size damage vurur. 1 damage ile başlar ve her tur 1 damage artar. dolayısıyla en defansif, can doldurmaya yönelik destelerle bile fatigue'e uzun süre dayanmak mümkün değildir. ayrıca destede büyü/yaratık kartı oranı ile ilgili bir sınırlama yoktur fakat aynı karttan, yaratık veya büyü, destede en fazla 2 tane bulunabilir, eğer legendary* ise sadece bir.

- bir magic kadar stratejik derinliği bulunmamakla birlikte iskambil oynar gibi hearthstone oynarsanız çok ileriye gidemeyeceğinizi salık vermek isterim. oyun kafa kullanmayı gerektiriyor.

- kaynak sistemi de oyunun geri kalan her şeyi gibi basit düzenlenmiş. her tur bir maksimum mana kristali kazanıyorsunuz ve 10 mana kristalinde bitiyor. her tur başında tamamı yenilenen mana kristallerinizle kartlarınızı oynuyorsunuz. magic gibi mana gelse de kart oynasam demiyor veya oyunun ilerleyen vakitlerinde üstüste 4 tur mana kartı çekip kartsızlıkta boğulmuyorsunuz.

- graveyard* sistemi yok. discard edilen veya ölen kartlar hiçbir şekilde geri gelmiyor. bu da oyunu basitleştiren bir başka etken. ama elinize kart gönderen kartlar mevcut, onları tekrardan oynayabiliyorsunuz.

- taktikler classtan classa değişebildiği gibi nötrlerin kullanılışına göre de değişebiliyor, hatta bir classın birden fazla oynanış şekli olması hiç de olağan dışı değildir.

- amaç karşı kahramanın canını sıfıra indirip kazanmaktır. kahramanlarınızın 30 canı vardır ve bundan daha yukarıya çıkmazlar. magicte 20 can ile başlayıp 120 cana erişen bir rakip gibi bir durum söz konusu değildir. ben böyle bir rakibi yendim, bu da başka bir anımdır, meraklısına özetle anlatabilirim, özelden yürüsünler.

- oyun modları casual, ranked ve arena olarak üçe ayrılır. casual ve ranked oyunlarda kendi oluşturduğunuz herhangi bir desteyle oynarsınız. ranked oynamanız durumunda ise sıralamada yükselirsiniz. arena ise bambaşka bir olaydır. tamamen rastgele gelen kartlarla düzenlediğiniz bir deste ile sizinle aynı şeyi yapan oyunculara karşı mümkün olduğunca maç kazanmaya çalışırsınız. 12 zafer üst sınırdır, 3 yenilgi ise arenanızın son bulmasına yol açar. ne kadar çok oyun kazanırsanız ödülleriniz o kadar fazla olacaktır.

- oyunda bir şeyler satın almak için oyun içi altın veya gerçek para kullanıyorsunuz. altını oyun içi her gün verilen bir görevi tamamlayarak veya oyun kazanarak biriktirebilirsiniz. 100 golda bir kart paketi açabilir, 150 golda arenaya girebilirsiniz. oyun pay-to-win değil, gerçek para harcanabilme durumu karşınızdakine ezici bir üstünlük sağlamıyor. para verip 40 pakette çıkartılamayan kartı siz bir pakette çıkartabilirsiniz, mümkün. şans faktörü.

neyse, oyun hakkında sabaha kadar konuşabilirim ama kısa keseyim şimdilik. velhasıl kelam, zevklidir, oynayın oynatın. en büyük temennimiz piyasaya tam sürümü çıktığında cep telefonlarımızda oynayabilelim. ios ve android desteği olacağı duyuruldu ama umarım tabletlerle sınırlı kalmaz.