bugün

once upon a time in america

Çoğu kişi filme aşık olmuştur. Tabi müzikleriyle, yönetimiyle, mekanlarıyla, kurgusu ve oyunculuk performanslarıyla aşık olunmayacak gibi de değildir. Ama şu ana kadar neredeyse kimse filmin son sahnesinde Noodles' in kameraya ( öznele ) bakarak sırıtmasının anlamını çözebilmiş de değildir.
Bir efsaneye göre film izlendikten sonra Sergio Leone' nin yanına bir arkadaşı gelir. ilk önce tebrik eder ve son sahneyi sorar. Sergio Leone de ilk sahneyi hatırla deyince hayal kırıklığına uğrar. Yani bütün filmin afyon çeken bir adamın kafasında kurduğu hikayeden ibaret olduğunu zanneder. Ama öyle değildir. Film genele bakılınca evet uzun, kurgusal anlamda bir oraya bir buraya gidiliyor ama dikkatli izleyip o son sahnenin anlamını çıkaracak olursak ilk önce filmin başlangıç sahnesini hatırlayalım.
Sarışın güzel kadın bir otel odasına girer. O otel odası nereden çıkmıştır? Hatırlıyoruz: Noodles, Max' in büyük banka soygunu planını gerçekleştirmeden önce parti düzenledikleri kendi mekanlarında bulunan özel odalarına girer. Kapıyı kapatır ve polisi arayıp ihbar eder. Bunun nedenini biliyoruz. Max' in iyiliği için yapar. işte o ihbardan on dakika önce barın önünde sarışın, güzel sevgilisiyle konuşur. "Mapustan çıkınca otel odasında buluşalım" diye sözleşirler. işte o kadın ilk sahnedeki kadındır. ilk önce onu hatırladık. O ilk sahnede kadın öldürülür. Sonra adamlar Noodles' ı aramak için şişmanın yanına giderler. Bu sırada otantik bir çin mekanında afyon çeken Noodles' a haber ulaşır ve Noodles olaya dahil olur. Dışarı çıkar şişmanın yanına gider. Yani bu olaylar ikinci hapis vakasından sonra gerçekleşir. ilkini biliyoruz. Daha sonra Max ve diğer arkadaşlarının öldürüldüğünü görür. Ve filmin son sahnesinde yine bu otantik çin mekanına gelip afyon çekmesi bu sahnenin devamıdır.
Bu filmde Noodles ve arkadaşlarının çocukluk yıllarının anlatıldığı sahneler hayal değildir. Çocukluktan buraya kadar gerçekleşen tüm olaylar gerçektir. Ama lakin ki bu anlattığım olaylardan sonra gidip afyon çektiği ( son sahne ) sahneden sonrakiler, yani yaşlılık dönemleri tamamen Noodles' in kafasında kurduğu karmaşık hayallerin ürünleridir. Çünkü mantıken kısaca ve en basit örneği deborah' ın ( dünyalar güzeli kadın ) max ile birlikte olması ve max' in çocuğunun kendi küçüklük halinin birebir kopyası olması, bunlar da yetmezmiş gibi noodles' in max' i ihbar etti diye kendisini noodles' in öldürmesini istemesi; dahası da var: noodles' in max' i o kadar konuşmadan ve yapılan özel iğneleyeci espirilerden sonra tanımamasının tamamen afyonun etkisinin sonuncu olabileceği düşünüyorum. Şahsen ben bu sonucu çıkardım ve daha mantıklı bir sonuç çıkaramıyorum.