bugün

17 aralık 2013 ihale ve rüşvet operasyonu

Bir masal aslında , anlamak isteyenlere...

iran dan aldığımız doğalgaz karşılığı, altın verdiğimizi ve bunu da bir kamu bankası üzerinden yaptığımızı zaten nisan ayında A.B.D. nin bankayı kara listeye almak istemesinden biliyorduk.
Rüşvet operasyonun elbette ki bir amerika ayağı var. Zenginleştirilmiş uranyumla atom bombası yapmayı hedefleyen ve açıkça amerika yı kendine hedef edinen ülke olan iran a karşı amerika kendince ambargolar oluşturuyor. Siz burada ya iranla amerikaya rağmen ticarete devam edersiniz ve A.B.D. nin , AB ülkeleri nin tıpkı iran a yaptığı gibi ambargo koyulmasına göz yumarsınız ya da iranla çalışmaz diğer ülkelerle ticaretinizi genişletirsiniz. Oysa ki biz 3. seçenek olarak el altından iranla doğalgaz- altın alış verişine girdi.

Tabi ki iranla ticaret ilişkilerimiz genişletilmeli ama bunu yasal zeminlere oturtmanın bir yolu bulunmalı ya da yaptığın alış-verişi daha iyi kamufle etmelisin. Yoksa karşında aklını aptal yerine koyabileceğin bir halk yok.

Gel gelelim işin rüşvet ve yolsuzluk boyutuna.
Şimdi efendim bu aradaki gaz- altın ticaretini iranlı genç bir iş adamı yürütüyor. tabi bu işler yasal olarak yapabilmesi için de - ki geçtiğimiz yıllarda moskova da 150 milyon dolarlarını kaptırdılar kaçakçılıktan- bazı bakanlıklardan ve bankalardan yardım alması gerekli. Misalen bu sene belki haberlerden hatırlayacağınız üzere Atatürk Hava alanında uçakta yakalanan 1.2 tonluk altın. Bu altınlar yakalanıp mühürleniyor ama genç iranlı arkadaş bazı siyasi görevlilere ve onların oğullarına , bürokratlara rüşvet vererek mührü açtırıyor. "Altın"ı da doğal taş olarak gümrükten geçirip uçağı tekrar teslim alıyor. Bu şekilde yapılan onlarca ticarete siyasi ve yakın oğulları aracılık ederek rüşvet aldığı iddia ediliyor.

işin imar kısmı ile ilgili zaten özellikle istanbul da yaşıyorsanız biraz kafanızı kaldırıp bir kaç ilçe gezin ve hangi binaların ne kadar kat olduğu kaç paraya satıldığını, diğer müteahhit ve vatandaşların binalarının kaç kat olduğunu filan baksanız bile anlarsınız.
Tabi burada da siyasi görevliler ve oğulları işin içerisinde. imar ı olmayan yerlerin nasıl bir anda imara açıldığı gibi işler...

Son olarak para kaşılığında ülke vatandaşlığı yapma , tarihi eserleri yabancılara yasa dışı olarak satma ve istanbul da bir belediye nin sit alanı yerleri imara açması ve marmaraya zarar verecek şekilde raporlanmış bir arsa da inşaat izninin verilmesi iddiaları.
Yani operasyon 3+1. 3 tane ayrı ayrı ama belki bağlantılarda olabilecek bir operasyon ve ek olarak dışarıdan özellikle iranla ticaret kısmı ile ilgilenilen dış operasyon. Ee cemaat neresinde bunun. Cemaat işin her yerinde.

Yazı da ki kurum ve kuruluşlar hayal ürünüdür.

Ayrıca bakınız:
http://sozcu.com.tr/2013/...dogana-ders-olsun-426543/
güncel Önemli Başlıklar