bugün

the hobbit the desolation of smaug

Filmi gecen hafta carsamba sinemaya girdigi ilk gün izledim. Biletimi zaten haftalar once ayirtmistim sonucta sabirsizlikla bekledigim filmler arasindaydi. LOTR sinemada izledigim ilk film uclemesiydi. Orta dunyayla ilk tanistigim ucleme. O zamandan beri bu filmlerin yeri ayri benim icin. Bir anlami var. 10 uzerinden 1 verilse de sinemada izlenecek bu filmler o kadar. Efennim Arkadaslarla gitmek yerine tek basima gitmeyi tercih ettim film sonrasi ise tam olarak yerin dibine nasil girilir cinsinden bir olay yasadim ama bu konu baska bir basligin konusu neyse. Filme dönersek, film benim beklentilerimi fazlasiyla karsiladi. Kitabi okumus olsaydim muhtemelen cogunluk gibi agiz burun kiviracaktim ama okumadigim icin gordugumle yetindim ve gayette memnun kaldim. Hatta okumadigima sevindim desem yalan olmaz. Okumus olsam eminim ki beklentilerim karsilanmayacakti. Bu hissiyati cok iyi biliyorum cunku okudugum bircok kitabin film veya dizisinde feci hayalkirikligina ugramisligim var.

--spoiler--
Oncelikle bu film ilkinden cok daha iyi onu once bir kabul edelim. Daha cok aksiyon daha cok macera var bu ikincisinde. Bilbo karakteri sagolsun baya guldurdu. Hikaye ilk bolumunde biraz yavas ilerlese de ikinci yarisinda baya hizlaniyor. Cucelerin ficilarla kacis sahnesi mukemmeldi mesela. Baya tum sinemada oturanlar soluksuz izledik. IMAX olarak izleyince kafama kafama gelen oklar yuzunden kafami egisim ve yanda oturanlarin bu duruma katila katila gulmesi gibi sebeklikler de yasamis oldum. Legolas'i gormek eski bir dostu gormek gibiydi. Tabiki o LOTR serisindeki genc deluganli orlando bloom yoktu karsimizda ama yine de olmustu. Sadece lenslerinde bir sorun vardi sanki. Asiri bir mavilik vardi boyle ara ara beyaza kacan. Bunun disinda yasina bakisin adam gayet formundaydi. Hakkini yemeyelim. Evangeline Lilly tauriel rolunde cokta siritmamisti bana gore. Bir cuceye yildirim askiyla vurulmasi olayi zorlama olmus olabilir ama oyle cok goze batmadi. Ben sevdim kili tauriel ikilisini. Hatta orc'lar saldirdiginda yetis tauriel kurtar kili'yi diye diken ustunde oturdum bir ara. Oyle cok yakinildigi gibi acayip sulu bir askta yasanmadi bu ikili arasinda.

Smaug ile bilbo sahnesinde kahkalarla gulduk dersem yalan olmaz. Smaug ile bilbo'nun arasindaki konusmalar, kacislar, kovalamacalar tam yerindeydi. Onun oncesinde bilbo'yu asagiya yollarken cucelerin arkenstone'u bulacaksin isin kolay canim demeleri ve bilbo'nun altin ve mucevherlerle dolu sonsuz buyuklukteki alana bakmasi ve pekala demesi tam komediydi.

Filmin sonu sacma bitmis olabilir ama nerere bitirseler bize sacma gelecekti. Ki yani biz kitabi okumadik. Film orda bitmemis olsaydi zaten ucuncu filmi gerek kalmazdi. Bu baglamda 'ne bicim bir yerde bitti lan bu film' serzenislerini anlamiyorum. Olmadi alip kitabi okuyacaksin merakina son vereceksin. Bence tam da yerinde bitti.

Bilbo 'What have we done?'
--spoiler--

Lost disizinden sonra Evangeline Lilly'i tekrar gormek guzeldi, elf olmak yakismisti da. Fakat biraz aksan kasar gibiydi, ilkin alisamadim aksanina. Filmin genelinde hakim olan ingiliz aksanina uyum saglamak istedi belkide bilemiyorum. Kitabi okumadigim icin sevmis olabilirim kendisini. Okumus olsam nefret edebilirdim bilemiyorum.

Richard Armitage olayi yine goturuyor ilk filmde oldugu gibi. Thorin rolunde cok ama cok basarili. Zaten o ses tonuyla sabaha kadar konussa oturup dinlerdik tum salondakiler. Thorin'in agirligini, karizmasini ve zaman zaman bencilligini cok iyi yansitiyor Richard Armitage. Film sadece kendisi icin bile izlenir.

Benedict Cumberbatch'ta masallah smaug'a sesini vererek harikalar yaratmis. Smaug'un buyuklugunu,, ihtisamini birebir yasatiyor size.

Bu filmi kesinlikle IMAX 3d olarak izlemelisiniz. Normaliyle hicbir fark yok diyenler ne tur bir imax 3d olarak bu filmi izlediler bilmiyorum ama ben sanki orta dunyanin icindeydim 3 saat boyunca. Kaliteli bir imax 3d'de izleyin filmi ama gidip bok atmayin, yapmayin.

Son olarak film bitince hemen kalkip gitmeyin, credits akarken ed sheen'den I see fire sarkisini dinleyin. cok guzel bir sarki zaten kulak kabartin, acmayin hemen o gozleri. kalin biraz daha orta dunyada. Seneye son film ve orta dunya tamamen bitmis olacak. Tadina varin abi bu filmlerin, elestirin tabi ama kiymetini de bilin.