bugün

basur

Basur veya hemoroid; anal kanalı kaplayan veya makatın dış kısmında bulunan mukoza zarı altındaki damar ağlarının şişmesi ile oluşan yumrular. Ayrıca mayasıl ve babasıl olarak da bilinir. Bir varis çeşidi olan basur, anal kanal içinde topaklanan veya makattan dışarıya sarkan atardamar, toplardamar ve bağ dokusu yumrularıdır. Anal enfeksiyonlar veya karın bölgesinde oluşan basınç (hamilelik, ıkınma, ağır kaldırma vs.) nedeniyle oluşur. Bunun yanı sıra kronik karaciğer rahatsızlıkları veya tümörler nedeniyle de oluşabilir. Dışkı transferi yapan kanalın çeperlerinde görülen, basur ortamı hazırlayabilecek bir zayıflık, bazı hastalarda ırsî olabilir.

Hafif hemoroid rahatsızlıkları fitil, gevşetici (laksatif) ve banyo ile tedavi edilebilir. Eğer yumrular oluştuysa ya da başka komplikasyonlar görülüyorsa, cerrahî müdahale gerekebilir.

Hemoroidler iç hemoroid ve dış hemoroid olmak üzere başlıca iki tipte görülür. iç hemoroidler sıklıkla makatta ağrıya neden olmaz ve sadece kanamaya neden olurken, dış hemoroidler çok ağrılıdır.
güncel Önemli Başlıklar