bugün

bulgaristan

Şu dünyadaki gerçek anlamda "pislik" ülkelerden biri. Her ülkenin boklukları var tabi ve ülkeleri bu bağlamda değerlendiriyoruz; ama bu ülkeler genelde ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ediyorlar.

Bulgaristan ise pisliğini kendi "halkından" alan bir ülke. Misal son bir yıldır, Türk nakliye şirketlerinin arabalarına uygulanan keyfi cezalar. Geçen gün Türk bir TIR şöförüne yazacak ceza bulamayan bir Bulgar polisi, "en son gördüğün tabelada ne yazıyordu" diye sormuş. Tabi şöför binlerce tabelayı aklında tutamayacağından cevaplayamamış. "Demek ki sen tabelalara bakmıyorsun, trafik kurallarına uymuyorsun" diye cezayı basmışlar adama. Bulgaristan'da dev bir nakliye firmasının tüm bu gümrük polislerine acayip rüşvetler dağıttığı söyleniyor. Turgut Özal zamanındaki rüşvetçi memurlara rahmet okutuyorlar anlaşılan.

Dev kamyonlar, TIRlar günlerce sınır kapılarında bekletiliyor; o hattı kullanan Türk şirketlerine binlerce lira zarar giriyor. Yeni hat olarak gemiyle Köstence oradan Romanya üzerinden Avrupa düşünülüyor. Komşularla sıfır barış denen garabet ilkeyi gram sikine takmıyor Bulgaristan.

Depeche Mode da Türkiye'ye konser vermek üzere geçmek istediği için engellenmişti. Açık açık söylemiş Bulgar yetkililer: iran'da bile konser verseniz geçişinize izin verecektik diye. Böyle de orospu çocuğu bunlar.