bugün

seven years in tibet

tibet'te yedi yıl.

dağcı heinrich harrerin kendi yaşamından uyarlanmış bir film.

heinry, baba olmaya hazır değildir ve karnı burnunda karısı ile 4 ay sonra görüşmek üzere vedalaşıp himalayalar'a atar kendini. yıl 1939'dur.

o ve ekibi himalayalar'a tırmanırken 2.dünya savaşı patlak verir. o sırada düşman ülke topraklarında bulundukları için esir alınırlar. heinry'nin kaçma girişimleri başarısızlıkla sonuçlanır. kaçıp evine, karısının yanına dönemyi ister fakat karısı ona imzalaması için boşanma mektubunu göndermiştir. e adamımız yıkılır tabi bunun üzerine.

esir kampından dağcı ekiple birlikte kaçmayı başarırlar.

heinry ve arkadaşı peter aufschnaiter, tibet'e giderler. aslında burada yabancılara pek yer yoktur. fakat bir şekilde orada tutunmayı başarırlar. hatta peter evlenir bile.

heinry, daha çocuk olan dalai lamanın dikkatini çeker. zamanla ikisi sıkı fıkı olurlar. heinry, ona batıyı anlatır, coğrafya öğretir.

bu arada yıllar da yılları kovalar. dört ay diye çıktığı gezi oldu mu sana yedi yıl.

tibet'te ne güzel azıcık aşım, kaygısız başım yaşarken, buda'nın insani öğretileri ile mistik bir havanın koynunda bir nebze huzur bulmuşken çin, tibet'e savaş açar. tibet, fazla direnemez ve teslim olur.

heinry, orayı terk etmek durumunda kalır. memleketi avustralya'ya döner. çocuğunu da ulaşır.

gerçek bir yaşam öyküsünden uyarlama bir film olduğu için ekstra ilgimi çekti. brad pitt, çok başarılı bir performans çizmiş. yan roldeki david thewlis, gizli başrol olarak göz dolduruyor.

filmde sahneler arası geçişler biraz hızlı. yönetmen jean jacques annaud, belli ki detaylara fazla girmek istememiş fakat bu durum da ani geçişlere sahne olmuş. misal dağcımız heinry hangi arada oğluyla sıkı fıkı oldu da himalayalar'a çıkmaya karar verdiler. memlekete dönüyor adam yıl 1951. hiç mi bir şey değişmedi oralarda tak diye buluyor eski karısını. ne ara edindi adresini?

konusu, işlenişi ve oyunculuklar itibariyle zevkle izlediğim ve izlenmesini tavsiye ettiğim film.
güncel Önemli Başlıklar