bugün

menzil cemaati

Siyasal oluşuma gitmeyen fakat mal mülk edinme konusunda bayağı ilerleyen tarikattır. merkezi adıyaman menzildir. Şeyhlerine ''seyda'' derler. Sadece ülke içinden değil ülke dışındanda ziyaretçileri vardır. Şeyhin bulunduğu köy ve civarındaki bütün ticari faaliyetler bu tarikatın elindedir. Adıyaman, mardin, batman, diyarbakır, şırnak, elazığ, istanbul, mersin ve ankara bu tarikata mensup kişilerin yoğun yaşadığı şehirlerdir. Bu şehirlerdeki tarikat mensupları bulundukları şehirdeki ticari hayatın üst noktalarındadırlar. Tarikatın müridleri arasında bürokrat, milletvekili, vali ve hatta bakanlar vardır. Şeyhin huzuruna tövbe almaya gidersin fakat şeyhe ulaşmak mümkün olmadığından, şeyhin el verdiği müridler vasıtasıyla tövbe alırsın ve bu tövbenin de tam olarak yerine getirilebilmesi için çeşitli ritüeller yerine getirilir. Bu ritüellerden birisi de şeyhin bilmem kaç dedesinin adını ezberlemekte vardır. ( bu konuyla ilgili Hz. Muhammedin '' dedelerinizle övünmeyin'' hadisini hatırlatmakta yarar vardır.)
Şeyhin oğlunun düğününü izlemiştim bayağı bayağı mum yakıp dizilmişti müridler tıpkı ortodoks hristiyanlar gibi.( yine bu konuyla ilgili Hz. Muhammedin '' yahudi ve hristiyanlara benzemeyiniz'' hadisini hatırlatayım.)
Bu tarikat şeyhinin müridleri bana tövbe vermeye kalkıştı da cevaben ''islam dinini diğer dinlerden ayıran en büyük özellik Allah ile Kul arasında kimsenin olmamasıdır, Kişi kalben tövbe ederse eğer Allah bize şah damarımızdan daha yakın olduğu için o tövbemizi görür'' diyerek kurtulmuştum. Yoksa bende o tarikata mensub olacaktım ya laa.

Peşin edit: Sosyalistim ama dinimi iyi biliyom agalar. Şakirtler eksi basmak yerine lütfen özelden beğenmedikleri yeri bana yazsınlar ben gerekli cevabı ordan yazarım çünkü burdan yazınca moderatör siliyor.