bugün

permafrost

En az ardalanan iki yıl boyunca 0°C’nin altında kalan zemindir, buz ve organik maddelerinde dahil olduğu toprak ya da kayaçtan oluşabilir.
Permafrost süreğen kayrotik zeminle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Her ikisinin de tanımı sıcaklık üzerinde yapılmaktadır. Permafrostun donmuş olması gerekli değildir çünkü donma noktası 0°C’in birkaç derece altına kadar düşebilmektedir; ayrıca permafrost içinde su ya da buz şeklinde nem içeriği de olmayabilir. Diğer bir söyleyişle süreğen donmuş zeminin olduğu her yer permafrosttur ama her permafrost süreğen bir şekilde donmuş zemin değildir. Permafrostun kalıcı olduğu düşünülmemelidir çünkü gerek doğal gerekse de beşeri faaliyetler sonucu iklim ve arazide gerçekleşen değişimler sıcaklıkların 0°C’nin üzerine çıkmasına neden olabilir.
Permafrost buzul buzu ya da buzlanması dışında; süreğen zemin buzu ya da sürekli 0°C’nin altında sıcaklığa sahip su kütleleri içerebilmektedir. Boru hatlarının ya da buz pateni sahalarının altında insan yapımı permafrost alanları oluşabilmektedir.
Rus literatüründe bir alanın permafrost olarak kabul edilebilmesi için en az üç yıl boyunca donmuş ve az da olsa su içeren bir yapı olması gerekmektedir. Permafrost yerine süreğen donmuş zemin, klimafrost, süreğen kayrotik zemin gibi pek çok farklı terim de kullanılmaktadır.
http://yayinevi.ankara.ed...morfoloji#tab-description