bugün

14 mayıs 2013 türkiye nin imf ye borcunun bitmesi

Buna sevinen angutlar var. Diğer yandan "hadi ya toplam borç şu kadar artı" diye eleştiren angutlar var.

ikinci angut grubunun öncelikle toplam borca değil o borcu gelirinle ne kadar zamanda ödeyebildiğine bakması gerekir.

Birinci angut grubunun durumu daha vahim. Onlar daha tehlikeli.

Soru şu, sen örneğin yahudiye önemli bir söz versen, adam senin 337 milyar dolar borcunu sıfırlamaz mı? Mesela Diyarbakır'ı BOP kapsamında üç beş sene sonra ayıracağım dedin. Notların A++ olmaz mı hemen. Mesela dedim. Şimdi düşün bakalım borç kapatmak zor muymuş? Hatta üstüne epey de para verirler, yani kimse sana borç kapatamazsın demiyor.

Angutçum dikkat etmen gereken borcunun faizi ve döndürülebilir olması. Şimdi düşün borç aldığın adam yav ben vadeyi uzatmıyorum, faizi bin misli yaptım, ya da krediyi geri çağırıyorum derse ne yaparsın? Nasıl olur ki bu ? Mesela nasıl olur, iran gibi olur. Hah, şimdi sana derler ki arkadaş hiçbir şirketimiz iranla çalışmayacak, hiçbir bankamız iran'a kredi vermeyecek. Dediklerini yapmazsan bu olur. Dediklerini yaparsan olmaz. Mesela sana da derler ki arkadaş haber aldım bir Halkbank kalmış, iRan'la ticarete aracı oluyormuş, bu işi kapatacaksın derler.

Dolayısı ile toplam borcun artması da son derece tehlikeli, ödeyebilecek gelirim var diyorsan, adamlar senin kredibiliteni, piyasanı bozmadığı için var. ÖZel sektörün borcundan bana ne diyemezsin, kredileri geri çağırırlar bir gün içinde ananı skerler. Ne iktidar kalır ne devlet. Dünyanın 30 larda yaşadığı büyük buhran denen hadise böyle planlı bir kredi geri çağırma operasyonudur. Yani büyük buhranı özel sektör yaşamıyor sadece devletin de milletin de anasını skiyor borç verenler.

Şimdi sen diyorsun ki ben IMF nin boyunduruğundan kurtuldum, dediklerini yapmıyorum artık. Ben de diyorum ki dediklerini yüz kere, bin kere yapıyorsun. Başbakan bir dediklerini iki etmiyor, sana tuhaf gelmiyor değil mi? Hatta nefes alışın bile onların istediği gibi. Sen Truman Show un parçasısın, bu yaşadıklarını kanıksamışsın ve kendi istediğini yaptığına da inandırmışlar seni. Buna da paranın gücü diyelim.