kırmızı yanaklı su kaplumbağası

entry25 galeri video1
    18.
  1. kızıl yanaklı su kaplumbağası veya singapur kaplumbağası olarak da bilinir amfibik bir yaşama sahip olup evcil hayvan olarak dünyanın dört bir yanına yayılmıştır. akvaryumun yanı sıra teraryum da hazırlanması gerektiği gibi plastik olan her şeyden uzak tutmak gerekir. güneş ışınları kabuğun yumuşamasını engeller, eğer güneş ışığından faydalanamıyorsa uv ışını gerekir. sağlık açısından haftalık olarak akvaryumda ki suyu değirtirmelisiniz. bakımı kolay gibi gözükse de oldukça zorlayıcıdır. (iki tane besliyorum)

    cinsiyetin anlaşılması yavru iken zor anlaşılır o nedenle desenlerinden ayırt edilir. erkeğin karın kısmındaki desenler daha koyu ve daha sık, dişinin ki daha seyrek ve daha açık renkte, genelde halkalar halinde oluyor. büyüdükçe daha iyi anlaşılan cinsiyet ayrımını ise erkeklerde ön ayağının tırnakları dişininkine göre uzun, kuyrukları dişinin kuyruğundan daha kalın ve uzundur.

    beslenmesi : hem etçil hem de otçullardır. yavru kapluşlarınıza, yemin yanı sıra vitamin takviyeleri yapmanız gerekir. veterinerden aldığınız vitamin iğnelerini suya haftada bir defa olmak üzere 3 damla damlatmanız da gerekir. kaynatılmıs yumurtanın akını ve yumurta kabuğunu ufalayıp ek besin yaptığınızda kabuğun yumuşamasını önlemiş olursunuz. yumuşayan kabuk için ilaçlar satılmakta ancak bunları kullanmamanızı öneririm, zira kaplumbağalarınız bu durumdan hiç memnun olmayacaktır ve zararlıdır. kaynatılmış balık, kırmızı et,sebzeler, meyveler, haftada bir olmak üzere tatlı olarak pasta ve çikolata bile verebiliriz. yaşları ilerledikçe otçul yetiştirmenizde fayda var.

    kapluşlarınızın ne istediğini anlayabilirsiniz, kendilerini ifade edecek kadar zeki olduklarının altını çizmek istiyorum. akvaryuma doğru yaklaştığınızda suyun içerisinde size doğru yaklaşıp siz yer değiştirdikçe onlarda sizi takip ediyorlarsa acıkmışlardır. suyun üzerinde zıpladıklarına bile şahit oldum. evin içerisinde serbest bıraktığınızda dolaşıp sizi buluyor ve ayağınızın yanında bekliyorsa akvaryumunu özlemiştir. rahatsız olduğu bir ortamda bulunduğunda ve hastayken 'cik' diye ses çıkarıyor ben de çok şaşırdığımı söylemeliyim. eğer yemek yedirirken elinizi ısırma girişimleri oluyorsa, yemeğini düzenli vermiyorsunuz demektir. gürültüden çok korkarlar, ani hareketlerde yapmamanızda fayda var ve onlara kızdığınızı bilirler. eger bıraz serbest bırakmak istediyseniz gözünüzü üzerinden ayırmamanız gerekir çünkü bulduğu en kuytu köşeye gider ve hemen farkına varmazsanız bir daha bulamazsınız.

    en önemlisi ise hastalıklarıdır ölüm ile sonuçlanmadan veterinere götürmelisiniz. akvaryum ve tetaryum ısı ayarının 28-30°c olması gerekir. soğuk algınlığı belirtileri ise iştahsızlık hareketsizlik ve burnundan baloncuk çıkarmasıdır.

    kış uykusuna 3 yaşına kadar yatırmamınızı tavsiye ederim, gelişimleri için beslenmeleri şart ve buna hazırlıklı değiller.

    tüm sürüngenler bağısaklarında besinlerin sindirilmesi için salmonella bakterisine ihtiyaç duyarlar . salmonella olmaksızın hiçbir sürüngen sindirim işlemini yapamaz faydalı bir bakteridir. insanlar için ise özellikle çocuk ve yaşlılarda , ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilirler .karasal sürüngenlerin dışkılarına el ve beden teması sağlanmazsa hiçbir sakınca yoktur fakat su ile ilişkili sürüngenlerde , suya dışkıladıkları için tüm akvaryum suyu salmonella bakterileri ile kaplanır . kaplumbağaya dokunmak ya da suya dokunmak , salmonella kapmanıza sebep olur. salmonella bakterisi deri kesiklerinden ve ağız yoluyla rahatlıkla bedene geçebilir . sağlıklı yetişkinlerde kısa süreli baş ağrısından daha fazla rahatsızlık veremez , özellikle yıllardır sürüngenlerle ilgilenen kişiler bağışıklık kazanır ve etkilenmez .

    bebekler , çocuklar , hamileler ve yaşlılar kesinlikle su kaplumbağaları ile temas etmemeli , temas olacaksa lastik eldiven kullanılmalı veya el temasından önce ve sonra eller iyice yıkanmalıdır .
    1 ...