bugün

akdeniz bölgesi

Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Adını ve iklim özelliklerini komşu olduğu Akdeniz’den alır. Akdeniz Bölgesi, genişliği 120-180 <m arasında değişen bir şerit halinde, oatıda Marmaris-Köyceğiz arasından :aşlayarak doğuda Hatay ilimizin bitim noktası olan Basit Burnu yakınına kadar uzanır. Yaklaşık 120.000 km2’lik yûzölçümüyle Türkiye’nin toplam yüz- Jlçümünün yaklaşık yüzde 15’ini oluşturur. Bölge, Marmaris’in doğusundan taşlayıp, Sultan Dağları’mn kuzey ucuna kadar uzanan güneybatı-kuzeydoğu doğrultulu bir çizgiyle Ege Bölgesi’nden ayrılır.
Akdeniz Bölgesi’nin kuzey sınırı, geniş büklümiü bir yay biçimindedir ve bölgeyi iç Anadolu’dan ayırır. Bu sınır, Konya havzasının güney kenarından geçtiği için, bütün Batı ve Orta Toros- ar, Akdeniz Bölgesi içinde kalır.
Bölge, kuzeydoğuda Doğu Anadolu Bölgesi ile komşudur. Bu kesimdeki sınır çizgisinin kuzeyinde kalan alanlarda, Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının :aşlıca kolları, yüksek düzlükler içinde, az derin vadilerde akarken, Akdeniz Bölgesi’nde dar boğazlara girerler. Doğuda bölgeyi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden ayıran sınır, Gaziantep yaylasının batı kenarında, bu yaylayı Kahramanmaraş-Antakya çukurundan ayıran tepelik kenara dayanarak, hem iklim, hem de yüzey şekilleri bakımından farklı iki alanı birbirinden ayırır.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...-bolgesi-2/#ixzz2OPAmpd4I