bugün

uçakta mastürbasyon yapan adam

adamı şikayet etmişler, polis de gelmiş tutuklamış falan. anlayamadığım şey, milliyet gazetesinin alıp bunu çok mühimmiş gibi haber yapması. yerel, münferit ya da her ne derseniz deyin, mahalle terbiyesizliğini alıp mainstrem bir yayın orgranında gündem olarak sunmak, aynı zamanda o gazeteyi okuyanı da manipüle eder.

aslında milliyet gazetesinin söylemek istediği şey şudur;

'biz türküz ve türkler o kadar azgın ve terbiyesizdir ki, uçakta açık seçik gördüğü kadından tahrik olur ve masturbasyon yapar.'

burada bir takım komplikasyonlar var. (star trek terminolojisi) onlar da şunlar; medya varolduğu toplumda kendi temsiliyetini yaratır ve sorumluluğu itibariyle bunu sözkonusu topluma içselleştirir. yani, medyanın yaptığı her haber, aslında toplumsal düzeni yeniden yaratır, onu yeniden şekillendirir. medya bir toplumsal sunumlar bütünüdür ve iyi ayrıştırmak/seçmek işidir/gerekir.

adamın öküzlüğünü kafaya takmazsak eğer, çünkü uçakta bir tane oluyorsa, bağcılarda sekiz tane oluyor bundan. (elitist değilim, vakit geçirmişliğim var.)

şimdi mesela farzedelim ki (hatta öyle farzedilir) medya herşeye ve herkese erişebilsin/görebilsin/izleyebilsin, (modern çağda medyanın izleyici konumu) ki milliyet gazetesi de kendi gerçekliğini olumlamak için böyle bir konumda olduğunu insanlara inandırmak zorundadır. benim bugün atıyorum albert einstein'ın dersinde yaptığım adamın konumunu geçersiz kılacak şok edici bir tespit de görülebilsin, erzurumdaki öküzdayının uçaktaki masturbasyonu da. yani biz bunun böyle olduğunu kabul ediyoruz.

eğer benim albert einstein'ın dersinde, onun konumunu geçersiz kılacak açıklamam, olması gereken toplumda (batı demiyorum) 8'ken bu haberin değeri 2 falandır. ancak türkiyede, aynı koşullar altında bu dayımın haberi 9 olurken, benimkinin haberi de 1 bile olmaz.

gazete, seni kendine inandırmak için heryere kamera takar, seni manipüle eder sesini çıkarmazsın. ondan sonra da, mahallede ehe öhö deyip geçilip olmadı bir dayakla halledebilecek bir olayı çok mühimleştirip sana sunar.

sen de onunla dalga geçer ve tatmin olursun.

olması gereken bir toplumda (tamamen münferit) bu olay çok da mühimleştirilmez. adamı hastaneye tıkarlar, döverler ya da onu o şekilde yapmaması gerektiğini izah ederler. kalkıp da mainstream gazetede haber yapmazlar.