bugün

piri reis

ünlü bir denizci olan kemal reis in yeğenidir. gelibolu da doğup büyüdü. kemal reis in yanında çırak denizci olarak görev aldı. onunla birlikte deniz savaşlarına çıkarak seferlere katıldı. kemal reis ölünce piri reis, barbaros hayrettin paşa nın yanında çalışmaya başladı.

denizclikle ilgili bilimsel araştırmalar yapan piri reis, kıyıları inceleyerek bilgi topluyor, ayrıntılı deniz haritaları hazırlıyordu. mısır da nil nehri ayaklarının haritasını yaptı. bu sırada amerika kıtasını gösteren ve bu ülke hakkında bilgiler veren ilk türk haritasını hazırladı.

1547 de mısır donanmasının kaptanlığına getirildi. bu görevi sırasında basra körfezinden hind,stan a uzanan bölgede deniz ticaretini ve aden kalesini ele geçirdi.

piri reis büyük bir denizci ve komutan olduğu kadar, döneminin en önemli haritacısı ve deniz bilimleri uzmanıydı. günümüze ulaşan yapıtları arasında iki dünya haritasının parçaları vardır. bunlardan biri bugün topkapı müzesindedir. piri reis in önemli bir eseri olan kitab ı bahriye de önemli harita çizimleri bulunmaktadır.

piri reis in eserleri onun derin bilgisini, 16. yüzyıldaki türk denizciliğinin ve coğrafya bilgisinin ulaştığı düzeyi gösterir. öte yandan verdiği bilgiler ege ve akdeniz kıyılarının o yüzyıllardaki durumunu canlı çizgileriyleönümüze seren türk coğrafyacısıdır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar