bugün

kuran

Kur’ ân ’ ın kelamullah olduğunu kanıtlayan haberlerden biri de; rumların iranlılara tekrar galip geleceğini bildiren haberidir. rum suresinin başında “ elif, lam, mim.
rum (orduları) yenilgiye uğradı. yakın bir yerde. ama onlar, yenilgilerinden sonra yeneceklerdir. birkaç yıl içinde. bundan önce de, sonra da emir allah’ ındır. ve o gün müslümanlar sevineceklerdir. allah’ ın yardımıyla. o, dilediğine yardım eder. o, güçlü ve üstün olandır, esirgeyendir. (bu,) allah’ ın va’didir; allah, vadinden geri dönmez. ancak insanların çoğu bilmezler” buyrulmuş ve bu haber aynen gerçekleşmiştir. olay şöyledir:
efendimiz’ e peygamberlik verilmeden sekiz sene önce miladi 602 yılında bizans ile iran imparatorluğu arasında düşmanlık başlamış ve efendimizin peygamber olduğu miladi 610 yılında iran imparatoru perviz, hristiyanlığa karşı savaş ilan etmişti. bunun üzerine hristiyan kilisesinin dinsiz kabul edip hristiyanlıktan kovduğu nesturi ve yakubi gibi hıristiyan mezhepleri ile 26 bin yahudi de mecusi (ateşperest) iran ordusuna katılıp hristiyan rum imparator karşı savaştılar. iran orduları önce antakya’ yı ardından 613’de şama topraklarını ele geçirdi. hemen sonrasında 614’de filistin ve kudüs’ü de zapt ettiler ve 90 bin hıristiyan'ı katlettiler. kudüs’ te hristiyanlık kutsal kabul edilen her yer yakılıp yıkıldı ve hz isa’ nın çarmıha gerildiği ve öldüğü kabul edilen kutsal hac iran’a götürüldü. iran sarayı 30 bin hristiyan’ın kafatasıyla donatıldı.
616’da iranlılar bir taraftan nil vadisini işgal edip iskenderiye’ ye kadar ulaşmışlar, diğer taraftan bütün anadolu’yu istila ederek istanbul’un boğaziçi sahillerine kadar ulaşmışlardı. böylece iran orduları irak, suriye, filistin, mısır ve anadolu’ya hâkim olmuşlar, önünde durulamaz gibi görülen bir güce ulaşmışlardı. rum imparatorluğu’ nun bu mağlubiyeti kendisine bağlı bulunan birçok vilayetlerin isyanına sebep olmuştu. afrika ve avrupa’ daki birçok vilayetler, hatta istanbul' a yakın bazı şehirler bile rum imparatorluğu’ ndan ayrılmışlardı. ordu dağılmış, hazine boşaltılmıştı. rum imparatoru en ağır şartlar altında antlaşma yapmayı kabul etmişti. iran imparatoru perviz, bu zafer sarhoşluğu içinde kendini kaybetmiş ve heraklius’ a gönderdiği mektupta her türlü aşağılayıcı ifadeyi kullanmış ve şöyle demişti:
“bütün tanrılardan büyük olan tanrı ve bütün yeryüzünün hâkimi olan hüsrev perviz’den alçak ve şuursuz heraklius’ a : ‘ sen diyorsun ki ben rabbime güvenirim. o halde, senin rabbin neden kudüs’ ü elimden kurtarmadı? ”
hatta iran imparatoru hüsrev perviz: “bizans imparatoru heraklius karşıma zincirler içinde gelecek ve isa’ yı terk edip ateşe ve güneşe tapacak” demişti.