bugün

nokia

aç gözlülüğü yüzünden pazar kaybeden, ufaktan da batma noktasına sürüklenen mobil telefon devi.

symbian onca firmanın öngörüsü ve desteği ile kurulmuşken nokia sistemin sahibi ve tek hakimi olabilmek için ufak ufak diğer firmaların hisselerini satın aldı ve sistemin gerçekten de tek sahibi oldu. fakat öngöremediği bir şey vardı ki sistem ölmüştü, miadını çoktan doldurmuştu.

nokia o kadar büyük yatırımlar ve harcamalarla symbian'ı ele geçirdi ki rakiplerine karşı tüm esnekliğini kaybetti. samsung hızla bada'yı geliştirirken diğer firmalar windows mobile'a yöneldi. sonunda da hepsi birden android'e geçti ki, apple'ın yarattığı iphone canavarının karşısında durabilmelerinin tek koşulu buydu. nokia ise milyonlarca dolar döktüğü symbian'dan tabi ki vazgeçemedi, saplandı kaldı. öyle hızlı düştü ki, %60'larda olan pazar payı 3 senede %20'lere düştü.

şimdi nokia, lumia serisiyle windows phone işbirliği ile yeniden toparlanmaya çalışıyor. o kadar büyük bir firma ki kımıldanması bile pazarda dengeleri değiştiriyor ve pazara yeni giren firmaları telaşlandırıyor. bakalım önümüzdeki aylar ne gösterecek...

edit: lumia serisine nokia lumia 920'yi katarak büyük bir atılım yaptılar. bu sistemde önleri açık görünüyor...