bugün

isa musa diyen muhammed önüne hz koyan müslüman

Suleyman Celebi Mevlidinin yazilis hikayesi soyledir. dun okumaya basladigim Iskender Palanin eserinden...

Rivayete gore ulu cami vaizlerinden biri bursalilara hitap ederken bakara suresinin 285. ayetini okumus ve Allah`in peygamberleri arasinda herhangi bir fark olmadigi uzere sozler soylemeye baslamistir.
-ayette '' Allah in peygamberlerinden hicbiri hakkinda ayrim yapmayiz '' buyrulmakta olup vaiz buradan yola cikarak Hz. Isa ile Hz. Muhammed s.a.v arasinda bir fark olmadigini soylemis , cemaatten buna itirazlar olmus , hristiyanlik propagandasi yapildigi iddia edilmis ve tartisma buyumustur.

Bu sirada cemaatten alim bir zat ayni surede gecen ; O peygamberlerin bir kismini digerlerine ustun kildik. Allah onlardan bazilari ile konusmus, bazilarini da derece derece yukseltmistir. (bakara:253) ayetini okumus ve ozetle -'Peygamber arasinda resulluk ve nebilik bakimindan bir fark yoktur; fazilet ve mertebe bakimindan ise hz.ibrahim , hz.musa, hz. isa gibi bazi peygamberleri digerlerinden Hz. Muhammed s.a.v ise hatemu`l enbiya (peygamberlerin son kemal noktasi ) olmak dolayisiyla hepsinden ustundur' diyerek tartismalari sonlandirmistir.

Tum bu tartismalara sahit olan ve cok uzulen Suleyman celebi de. Hz. Peygamber s.a.v e askini anlatmak ve bir daha boyle bir tartismaya mahal vermemek icin Vesiletun Necat adli eserini yazmistir.

-------

yazarimizin entrisindede bahsettigi gibi hz.isa,hz.musa r.a Allah`in c.c gonderdigi peygamberlerdir isimleri ile cagirmak edep e yakismaz.

Biz hz.isa,hz.musa butun peygamberlere iman ediyoruz , imanin sartlarindandir, etmesek dinsiz oluruz. Bilincli bir muslumanin diger peygamberleride efendiler efendisi kadar sevmesi lazimdir, zaten o yuzden kimilerimizin ismi isa, musa, davud.
-ahzap suresinde ''muhammed sizin ricalinizden hiçbirinin babası değil ve lâkin Allahin resulü ve peygamberlerin sonuncusudur'' gecer. Onun s.a.v ummetiyiz . Sav eklemeyi asla unutmaz ,Salavat getirme bizim adimiza efendimizin ummetine duasina amin deme, Allah`a dua etme(salat), peygambere s.a.v selam etmedir. Ummetiyiz cunku.
-yine ahzap suresi 56 da zaten soyle gecer ''Muhakkak ki Allah ve melekleri Peygambere hep salat (rahmet ve sena) ederler. Ey iman edenler! Siz de ona salat edin ve tam bir içtenlikle selâm verin.''
-hz. hazreti demektir, yuceltme amaclidir. peygamberler disinda da kullanilabilir.
-Enbiya suresinde ''Seni ancak alemlere rahmet olarak gonderdik''

-Kur`an Cenabi hakkin ismi azaminin mertebelerinden gelir,Hz.Peygamber ise bu isimlere mazhardir. Diger peygamberlerin her birinde ismi azamin bir mertebesi tecelli ederken , Efendimizde s.a.v butun mertebeleri tecelli etmistir. Yani efendimizde her ismin tecellisi vardir.

-ama efendimiz s.a.v tevazusu ile ,''beni yunus bin metta(hz. yunus) ya tercih etmeyin'', ''beni hz.musa ya tercih etmeyin der.''
---
Ayrica:
-kendisine itaat ayni zamanda Allah`a itaat anlamina gelmektedir (nisa :80)
-ahirette sehadet ve sefaat hakki verilmistir.(bakara:143)
-ummeti ummetlerin en hayirlisi kilinmistir(al-i imran:110)

Ismini duyunca gozlerimizden yaslar dokulesi peygamberimizi s.a.v tanimiyoruz o kadar, ustune ustuk tanimayada calismiyoruz/lar.
Zaten basimiza ne geliyorsa cahil muslumanlardan, samimiyetsizligimizden, islami tanimayan yanlis tanitan insanlardan geliyor.