örgütsel gelişim ve değişimi 3 ayrı dalgada inceleyen yazar.
i. tarım devrimi
ii. sanayi devrimi
iii. enformasyon devrimi (ki en önemlisi budur ona göre)
Üçüncü Dalga adlı eserinde, toplumsal değişimi birbirini takip eden dalgalar benzetmesi ile açıklar. Birinci dalga, insanların küçük topluluklar halinde yaşadığı, avcılık, hayvancılık ve tarımla uğraştığı yaklaşık i.ö. 8000 - i.s. 18. yüzyıl arasında kalan ve Tarım Devrimi olarak adlandırılan dönemdir.
18. yüzyılın başlarından itibaren ortaya çıkan ve birinci dalganın etkisini azaltan sanayileşme hareketleri, Sanayi Devrimi ile değişimin ikinci dalgası olmuştur. Buhar makinalarından endüstride yararlanılması ile kitlesel üretimin başlaması bu dönemin en belirleyici özelliğidir. Sanayi toplumuna geçişle birlikte yeni bir ekonomik sosyal yapı da oluşmuştur.
Üçüncü dalga ise sanayi odaklı somut ürünler üreten toplumların, insanların daha soyut ihtiyaçlarını karşılayan ve bunu gerçekleştirirken, fiziki kaynaklardan çok, bilgiyi kullanan toplumlara geçişiyle başlamıştır. Üçüncü dalganın en önemli özelliği, bilginin yaygın bir şekilde tüm alanlarda kullanılması, iletişim ve bilgisayar sistemlerinin yaşantımızın ayrılmaz bir parçası olmasını sağlayan Enformasyon Devrimi niteliği taşımasıdır.
Tarihsel süreç içinde makro düzeyde yaşanan tüm ekonomik ve toplumsal değişimler, mikro düzeyde örgütsel değişimi de yaratmaktadır. Bugün için toplum bilimciler Bilgi Toplumundan söz ederken, yönetim bilimciler de Bilgi Yoğun Örgütlerden söz etmektedirler