bugün

santoloji

Ron Hubbard denen adamın kendi yazdığı bir bilim kurgu kitabından* esinlenerek oluşturduğu din. Kitap, 'dinleme' olarak nitelenen bir psikoterapi tekniğini anlatıyordu. Temelinde zihin kontrolü olan bu teknikle, insanların geçmiş travmalarından arınacağı, aydınlanmaya ulaşacağı ve bu şekilde körlüklerinin tedavi edileceği, hatta zeka ve görüntülerinin de gelişeceği iddia ediliyordu.

Hubbard 1960'larda, insanların 75 milyon yıl kadar önce 'Xenu' adlı zalim bir galaktik hükümdar tarafından dünyaya sürülen 'uzaylı' ruh kümelerinden (thetanlar) yapılmış olduğunu yayınladı. Atmosfere yayılan bu ruhlar, insan bedenlerine girmişti. Ve Santoloji'nin amacı insanları fiziksel ve zihinsel yüklerinden arındırarak bu uzaylı ruhları serbest bırakmak ve gerçek ruhsal özgürlüğü yakalamalarını sağlamak olacaktı.

Santolojistler*, Allah'ın varlığına inanıyor ancak sıfatlarını ifade etmiyorlar. Cennet, cehennem gibi kavramlar yok; reenkarnasyon var. Berraklık seviyesine ulaşan kişinin doğum-ölüm silsilesinden kurtulacağını düşünüyorlar. Yani, bir çeşit ölümsüzlük ütopyası da denebilir Scientology için.

Santaloji dini şu an dünyada en hızlı yayılan din. 159 ülkede 10 milyon üyesi, binlerce kilisesi ve akıl almaz mal varlığıyla büyük tartışmalara yol açıyor. Santoloji tarikatının içinde de büyük mal varlığına sahip ve dünya üzerinde ün edinmiş kişiler var.* Ancak bir dinin bu kadar parayla haşır neşir olması kendisini ne kadar gerçekçi kılar orası malum.