bugün

sosyalizmin guncel meseleleri

dünya çapında üretilen servetin %80'ine dünya nüfusunun %12'sinin sahip olduğu bir zamanda, en basit anlamıyla toplum çıkarlarını kişisel çıkarlardan üstün tutmak olan sosyalizmin dünya genelinde bir iktidar yoksunluğu yaşamasının temelini olusturan meselelerdir.
güney amerika ülkelerinden bolivya, venezüella, brezilya gibi işci, yerli ve asker kökenli devlet başkanlarıyla sosyalizm arayısları ve meseleleri bu ülkelerin coğrafi, sosyolojik, ekomomik sebepleriyle ilişkili olarak açıklamak mümkün olabilir. küba ise başlıbasına ayrı bir konudur.
özellikle türkiye'de güçlü bir "sol" olusumun bulunmayısı ve kendisini "sol" olarak ifade eden partilerin bilinen anlamıyla ne kadar "sol" olduğu gibi sorunsallar tasıyan ve sürekli ısıtılıp toplum önünde dillendirilen "solda ittifak" cabalarının sonucsuz kaldığı, kendisini "sol" olarak lanse eden partilerin kemalizm, milliyetcilik, ab, kürt meselesi ve din gibi kavramlarda çok farklı tanımlamalara gitmesi, sosyalizmi asıl sahiplenecek olan alt ve orta gelir gruplarının "sol" partilere pek itibar göstermemesi sosyalizmin türkiye'de ki en azından "partiler bazında" güncel meseleleridir. ayrıca (bkz: turkiye de sosyalizmin terorizm ile anilmasi) gibi ilginc bir durumda mevcuttur.