bugün

bursaspor

futbolla dolu dolu geçen 50 sene...

peki ya daha öncesi?

bursaspor kulübünün kuruluşuna dair klişe tümceler okuruz yıllardır.
buna göre bursa'da faaliyet gösteren 5 kulüp(acarspor, çelikspor, akınspor, istiklalspor ve pınarspor) birleşmişler ve 1 haziran 1963 yılında bursaspor kulübü kurulmuştur...

peki ya öncesi?

daha eskisi?

bursa kenti, osmanlı'ya başkentlik yapmış, yunanlarca işgal edildiği gün meclis kürsüsüne siyah örtü asılmış bu kentin 1903, 1905, 1907'de kurulan bizans kulüplerinden aşağı bir spor tarihi olamaz, olmamalı...

ve buna ait belge de ortaya çıkarıldı.
buna göre bursaspor'un tarihi cumhuriyetten de eskilere dayanmakta.

bakınız istanbul levazım müdürlüğü'ne 17 mayıs 1919 yılında kayıt edilen bir belgede şunlar yazmakta;

--spoiler--
Yüce makamınıza...

Efendim, hazretleri,

Günlük istanbul gazetelerinin ilanlar kısmında müdüriyetiniz tarafından müzayede ile satılacağını duyurduğunuz jimnastik direklerinin değeri ne ise Bursaspor Kulübü adına gönderilmesini istirham ederim.

Ne kadar var ise tamamının gönderilmesini talep ile değerlerini bir an evvel aşağıdaki adrese bildirmenizi istirham ederek üstün saygılarımızın kabulünü binlerce niyaz eylerim efendim.

17 Mayıs 1335 (1919)

Bursaspor Kulübü Kurucu Başkanı (imza ve mühür)

Mühürde 335/1919 tarihi okunabiliyor.

kaynak: abant izeet baysal üniversitesi, fen edebiyat fakültesi tarih bölümü öğretim üyesi doç. mehmet süme...
--spoiler--

bu da mektubun orijinalinin görselidir;
görsel

bu durumda bursaspor kulübü'nün kuruluş tarihinin 17 mayıs 1919'dan daha önceki bir tarihe ait olduğu muhakkaktır. lakin daha öncesine ait bir detay olmadığı için bursaspor kulübünün kuruluş tarihinin 1 haziran 1963 olarak değil, 17 mayıs 1919 olarak yeniden düzenlenmesi ve kulüp arma ve görsellerinde artık bu ibarenin ve tarihin yer alması gerekmektedir.