sanayi devrimi

entry58 galeri
    20.
  1. sanayi devrimi 18.yy'ın ortalarında ingiltere'de başlayan ardından kıta avrupası'na yayılan sanayileşme hareketidir.

    sanayi devrimi'nin toplumsal ve ekonomik olmak üzere birçok sonucu vardır.

    Sanayi devrimi'nin başlamasıyla üretim için daha fazla alana ihtiyaç duyulmasından dolayı atölyelerin yerini büyük alanlara kurulmuş fabrikalara bıraktı.

    bu fabrikalarda üretimde verimliliğin sağlanmış olmasına karşın özellikle ilk yıllarda iş güvenliği sağlanamadı ve iş kazalarında artış meydana geldi.

    sanayi devrimi'nin etkisiyle tarımda makineleşmenin ardından tarım alanında işgücü ihtiyacı azaldı. bu da köylerde yaşayan insanların işgücü talebinin az olduğu kırsalı bırakarak işgücü talebinin çok olduğu kentlere göç etmesine neden oldu.

    köylü ve çiftçi olan insanların kentlere göç edip işçi olarak çalışması sınıfsal yapıda radikal değişikliklerle sonuçlandı.

    sanayi devrimi süresince artan işgücü ihtiyacı o dönemde nüfusu hızla artan avrupa'nın çocuklarını fabrikalarda ucuz işgücü olarak çalıştırması, emeğin sömürülmesine yol açtı günümüzde 3.dünya ülkelerini sömüren avrupa sanayi devrimi sırasında kendi halkını sömürdü.

    üstelik emeği sömürülen sadece çocuklar değildi, kadın işçilerde erkek işçilerin aldığı ücretlerin yarısını almaya razı oluyordu bir başka deyişle sanayi devrimi sırasında çocuk işçiler kadar kadın işçilerinde emeği sömürülmüştür.

    ülkeler köyden kente akın eden nüfusun barınması için işçi sıra evleri inşa etmiştir. bu işçi sıra evlerinin bulunduğu mahalleler getto, banliyö olarak adlandırılmış ve altyapı gibi belediye hizmetlerinden yeteri kadar yararlanamamıştır.

    bu durum ileride büyük bir sorun haline gelmiş ve hissedilen sınıf farklılığını arttırmıştır. sınıf farklılığının artması özellikle işçi sınıfının burjuvalar tarafından ezilmesi düşünsel olarak yeni bir akımı doğurdu bu akım ideoloğunun karl marx olduğu sosyalizm'den başka bir şey değildir.

    sanayi devrimi'nde yıldızı parlayan ulaşım aracı ise gerek taşıma kapasitesiyle gerek ekonomik oluşu ile demiryolları olmuştur.

    sanayi devrimi'nin beşiği olan ingiltere'de ekonomik öneme sahip her bölge birbirine demiryolu ile bağlı hale geldi.

    sanayi devrimi sosyal sınıflar bakımından aristokratların etkisini azaltıp burjuvaları yükseltmiştir. aynı şekilde köydeki serflerin etkisini kaybettirip kentlerdeki işçi sınıfını öne çıkartmıştır.

    aile yapısıda sanayi devrimi sırasında etkilenmiştir kadınların iş hayatına katılması sanayi devrimi ile başlar kadının çalışması ve köyden kente göç edildiği için geniş aileden çekirdek aileye geçiş sanayi devrimi'nin etkilerindendir.

    sanayi devrimi'nin bilimsel çalışmalar, buluşlarla desteklenmesi verimliliği arttıran bir başka etmen oldu james watt'ın buhar makinesini icadı ardından thomas newcomen'ın onu daha kullanışlı, çarklı bir hale getirmesi bu gelişimin örneği olarak gösterilebilir.

    gelişen sanayinin daha çok hammadde ihtiyacı doğurması avrupa'yı hammadde arayışına yöneltti ve sömürgecilik, kolonicilik politikasıyla sanayi beslendi.

    bu dönem sırasında petrolden ziyade ana enerji kaynağı olarak ingiltere'de ve avrupa'da çok bulunmasından dolayı kömür kullanıldı.
    0 ...