bugün

hititler

mö 2000'li yıllarda anadolu'yu bir türk yurdu haline getiren turani halk...

türklüğün en az 7000 yıldan beri otokton ahali halinde yerleşerek kendine yurt edindiği anadolu'da yapılan araştırmalar, bugün mö 4000'lere çıkarılan anadolu'nun medeniyet kıdemini, her an birkaç asır daha geriye götürmektedir.
anadolu medeniyetleri tarihçilerinden felix sartinaux'un ve garstang'ın dedikleri gibi "ihtiva ettiği eski medeniyet eserlerinin arkeolojik tetkikatı yönünden henüz el sürülmemiş halde olan" anadolu'da araştırmalar devam ettikçe, ilk göçlere denk gelen zamanlardan beri buraya gelişmiş bir medeniyet getirilmiş olduğunun meydana çıkaralacağına inanmak doru olur.

anadolu medeniyeti'nin, mezapotamya veya mısır medeniyetleri kadar eski olmadığı iddiaları doğru değildir.
çünkü söylediğimiz gibi mezopotamya ile anadolu'yu işgal eden insanlar aynı ırktan ve aynı kökendendir.
bu bakımdan geldikleri yerlerden aynı medeniyeti getirmiş olmaları tabii görülmelidir.
boğazköy kazısı derin tabakalarına doğru indikçe elde edilen eserler ve karkamış eserleri bu hakikatı doğrulamaya hizmet edebilecek delillerdir.

anadolu'daki eti medeniyetinin azameti gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır.
gerek eti birliğine dahil hükümetlere, gerek yabancı komşu devletler ilkelerine uzanan yolları, muhteşem mabetleri, heykelleri, mısır'ınkilerden çok daha iyi sfenksleri ile boğazköy'ün toprak örtüleri altından bugünkü insanlığın şaşkın gözleri önüne açılan eti medeniyeti canlılık ve fikir yüksekliği noktalarından harkulade bir gelişmenin şahididir.

küçük asya ahalisi, hittite ve benzeri isimlerle tanıttırılmış türklerdir.
bunlar tarihten önce orta asya yaylasından batıya gerçekleşen göçlerle buraya gelmişlerdir. ve mezopotamya'nın ilk otokton ahalisi olan sümerlerle ve iran'ın batısında yerleşen elamlarla akrabadırlar.

etilerin esas dilleri de elamca ve sümerce gibi ural-altay dil ailesine mensup dillerdendir. sami dilleri veya hint avrupa dillerinden değildir.

anadolu'nun ilk oturanları olan etiler, milattan evvel en aşağı üçüncü binden itibaren medeniyet dairesinde ilerlemiştir. büyük ticaret sahibi olmuşlardır. at kullanmışlar, demircilik ve sair sanatlarda ilerlemişlerdir.
lisanları ile, din şekilleri ile, genel gelişmeye yardım etmişlerdir.
etilerin anadolu'ya yerleştikleri devir, sümerler'in mezopotamya'ya yerleşme devrinden sonra değildir. bunlar orta asya yaylasından batıya göç eden kitlelerin öncüleridir.

maraş'ta bulunann eti kadının heykelinin serpuşu, türkmen kadınlarının serpuşuna benzemektedir. bu biçim serpuş bugün hala kullanılmaktadır. aynı serpuşun bazı etrüsk abidelerinde de bulunması dikkate layıktır.
etilere ait abideler arasında bir kumandan kadın heykeli de bulunmuştur...

(türk tarihinin ana hatları kitabından)

hititler'in türklüğü'nün kanıtlanması, türk tarih tezi'nin en önemli iddialarından biridir.
hititler'in türk olduğunun ispatı ile birlikte anadolu'nun manevi ve tarihsel tapusu alınmıştır...