bugün

abd nin lozan antlaşmasını tanımaması

--spoiler--

Ümit Zileli'nin 9 Nisan 1998 günlü Cumhuriyet'teki Mustafa Kemal'i Hiç Affetmediler başlıklı yazısını okuyorum. Değerli yazar burada, Amerikan Time dergisinin Yirminci Yüzyılın En Etkili Yirmi Lider ve Devrimcisi konusunda yaptığı anket üzerine düzenlediği yirmi kişilik listede Mustafa Kemal'e yer verilmemesini eleştiren yayınları ele alıyor ve kendi eğerlendirmelerini, eleştirilerini açıklıyor. Bu yazı ve özellikle yazının başlığı, bana, Deniz Gezmiş'in 12 Mart döneminde sıkıyönetim askeri mahkemesinde savunma yaparken söylediği, konuya ilişkin kimi sözlerini anımsatıyor.

Sözü geçen davada Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan. Hüseyin inan ve arkadaşlarının idamı isteniyordu. Biz, savunman arkadaşlarımızla birlikte dışarıda, Deniz Gezmiş ve arkadaşları Mamak Askeri Cezaevi'nde ortak savunmalar hazırlamıştık. Gençler savunmalarını aralarında paylaşmışlar, sırayla okuyor ve açıklıyorlardı. Deniz Gezmiş savunma yaparken, dönemin emperyalist devletlerinin Türkiye üzerindeki planlarını, ülkemizi nasıl parçalamak ve sömürgeleştirmek istediklerini, bu arada Lozan Antlaşması'nı, bu konuda yapılan tartışmaları anlattıktan sonra antlaşmaya karşı Batı'da büyük tepkiler oluştuğunu açıklıyor ve şunları söylüyordu:

"Antlaşmaya karşı tepki o kadar büyüktü ki, antlaşma metni Amerikan Senatosu'na ancak 1927 tarihinde getirilebilmiştir. 18 Ocak 1927 tarihinde Amerikalı senatör Upshow şöyle di- yordu: "Antlaşma, Timurlenk kadar hunhar, Müthiş ivan kadar sefih ve kafatasları piramidi üzerine oturan Cengiz Han kadar kepaze olan bir diktatörün zekice yürüttüğü politikasının bir toplamıdır. Bu canavar, savaştan bıkmış bir dünyaya, bütün uygar uluslara onursuzluk getiren bir diplomatik antlaşma kabul ettirmiştir. Buna her yerde bir Türk zaferi dediler. Ve eski dünya parlamentolarını bunu kabule ikna ettikten sonra, büyük sermaye grupları, soğukkanlı ticaret erbabı ve giderek güya bazı din temsilcileri bile, Türkiye'yi uygar uluslar masasında uluslararası bir konuk durumuna yücelterek Amerika'yı yüksek ülkülerinden uzaklaştırmada birleştiler..:"

Deniz, konuşmasını sürdürüyor:
"Amerikan senatörünün hunhar Timurlenk, sefih Müthiş ivan ve kafatası piramidi üzerine oturan Cengiz Han'a benzettiği kişi, emperyalizme karşı Türkiye halkının ulusal Kurtuluş Savaşı'na önderlik eden Mustafa Kemal'dir."
--spoiler--

tam metin linki : http://www.ankaracumok.org/dusunur.html

arkadaş doğru söylemektedir. mehmet emin deper - oltadaki balık türkiye'yi okursanız daha iyi anlarsınız.