bugün

dövme

yazı atasıdır.insanın duygu dunyasının sembolize edilişinin ilk ifadesi.sanatın ilk çizgisi.geleneği insanlığın karanlık dönemlerine kadar uzayıp gitmektedir. Şamanizm, paganizm, animizm, sabilik, taoizm, budizm, maniheizm ve zerdüştlük inançlarının derin izlerini taşır içinde dövmeler..ortak insanlık kültürünün ilk izleri ve hala ne kadar coğrafya değiştirsenizde aynı nedenlerle ve aynı geometrik şekillerle yapılmaktadır.her simge bir anlam,her anlam bir kültürü işaret etmekte.
soyut düşünceye erken ulaşmış mezopatamya uygarlıklarında genelde simgesel motifler göze çarpar. göz deseni nazardan korunmayı, bolluk ve bereketi; yıldız mutluluğu; hayat ağacı figürü, yaşamı; kuş motifi yaşamı ve ruhu güneş ve ay motifleri de yaşam kaynağını, sonsuz yaşam isteğini simgelemektedirler.
haç motifi hırıstıyanlığa mal edilse de ozunde,kötu bakışların etkisini yok ettiğine inanılmaktadır.eskimolarda ise uygulandığı yere göre vucud içindeki negatif enerjiyi yok ettiğine inanılmakta,canlılık kazanılmaktadır.kuzey afrika da insanın yeni bir döneminin başlangıcı olarak dövmeler uygulanmaktadır.uygulanan kişinin ikinci yaşamı başlıyor demektir.
uç buyuk dinin yasaklamasına rağmen hala bedenlerde yaşayan semboller ve simgelerdir...