bugün

marquis de sade

yasadigi donemde insanlarin nefret ettigi,tiksindigi,igrendigi,akil hastanesinde ve ceza evlerinde curuttugu yazar...(1740-1814)
insanligin ruhundaki kotulugu,carpikligi haykirdikca yasadigi toplumun disina itilmis,doga ve insan iliskisinin yasadigi cagin cok otesinde degerlendirdigi icin sevgisiz birakilan yazar...
dostoyevski ..'yatagima gittigimde mutlaka sade'nin yazdiklarini okurum "der
en bilinen eseri "erdemin felaketi"adiyla turkceye cevrilmis olan justine dir bu kitabini iyilik ve kotuluk catismasinin kaniksanmis degerleri temelinden sarsmak amaciyla yazmistir
kitabinin girisinden itibaren bize ,iyilikten,kotulukten,tanrisal adaletten toplum yasaminin duzenindenne anladigini aciklar
sadeye gore dinler ,tanri,din tacirleri,ve toplumun sorgulamadan butun bunlari kabullenmesi ,kotu dur dememekle beraber toplumun hastalikli olmasinin belirgin kokleridir.
yazar yasadigi dunyadan,zengin yoksul esitsizliginden,insanin ruhundaki genel aykiri duygularini saklamaktan nefret eder.
tanri olani biteni gormek istemediginden sade icin saygiya layik degildirve tanrinin varligindan bile kuskuludur sade
yasadigi donemin ilerisindedir. insanligin toptan iyiligi ve durustlugu secmedikce toplumsal ahlakin yuruyemeyecegini savunur.
gunumuzun en degerli yazarlarinin referansi olmustur.kafka,baudelaire,nietzsche,dostoyevski gibi..
erdemin felaketinde justine karakterinde basta olmak uzre
romanlarindaki ana karakterler, kendi ruh dunyasinin anatomisini ve teshirini gostermistir.
sade ne ahlaksiz ne sapik ne igrenc;ne de ahlakli ve erdemlidir. doganin kendisi ile ozdeslesmeye calisan ,ama yasadigi cagin carpikligindan ,iki yuzlulugunden yakasini kurtaramayan bir aci simgesidir..