bugün

kuran ın utandıran ayetleri

bir (bkz: inci sözlük org) uludağ sözlükteki adı ile (bkz: çakma org sözlük) yazarı tarafından yazılmış yazıdır, incisozluk.org un database'inin kısmi olarak silinmesi nedeniyle söz konusu entry ve başlık da siliniştir. metnin tamamı aşağıdadır.

ne zaman bir müslümanla din hakkında konuşulsa konu "kuranı okudun mu? okumadın! oku öyle gel!" gibi mal bir noktaya geliyordu. ateist tarafın kuranı okuyacak ne vakti ne de hevesi oluyordu. müslüman taraf da genelde okumamış oluyordu. bölüm bölüm okudum falan filan diye kolpalıyordu.

işte bu ateist arkadaşlarımı bu salak durumdan kurtarmak amacıyla kendimce küçük bir çalışma yaptım ve kuranda insan haklarına ve hoşgörüye aykırı ayetlerin küçük bir listesini çıkardım. listede elbette ki eksiklikler olacaktır. kendi bulduklarınızı da buraya eklerseniz daha da büyük ve güzel bir liste oluşturabiliriz. belki de bu liste birkaç insanın 21. yüzyılda müslüman olmanın nasıl bir şey olduğunu anlamasına yardımcı olur.

şimdiden söyleyeyim ayetler üzerinde hiç bir oynama yapmadım. tamamiyle diyanet çevirisinden kopyala-yapıştırdır. neyse lafı fazla uzatmadan listeye geçelim:

bölüm 1 islam ve hoşgörü:

-------
tevbe suresi / 5. ayet:
haram aylar çıkınca bu allah’a ortak koşanları artık bulduğunuz yerde öldürün, onları yakalayıp hapsedin ve her gözetleme yerine oturup onları gözetleyin. eğer tövbe ederler, namazı kılıp zekâtı da verirlerse, kendilerini serbest bırakın. şüphesiz allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
-------

senin dinin sana benim dinim bana/islam hoşgörü dinidir gibi şeyler söyleyenlere bu ayeti çekinmeden gösterebilirsiniz. ilk dört ayeti de okuyunca görülüyor ki burada öldürülmesi istenen insanlar muhammedle savaşanlar değil. sadece çok tanrılı dine inanan insanlar. zaten allaha ortak koşmak demek 2. bir tanrıya inanmak demek.

-------
tevbe suresi / 7. ayet
allah’a ortak koşanların allah katında ve resûlü yanında bir ahdi nasıl olabilir? ancak mescid-i haram’ın yanında kendileriyle antlaşma yaptıklarınız başkadır. bunlar size karşı dürüst davrandığı sürece, siz de onlara dürüst davranın. çünkü allah kendine karşı gelmekten sakınanları sever.
-------

hemen bir sonraki ayetten anlaşılıyor ki anlaşma yapılanlar dışındaki çok tanrıya inananları öldürmekte hiç bir sorun yok.

-------
tevbe suresi / 12. ayet
eğer antlaşmalarından sonra yeminlerini bozup dininize dil uzatırlarsa, küfrün ele başlarıyla savaşın. çünkü onlar yeminlerine riâyet etmeyen kimselerdir. umulur ki, vazgeçerler.
-------

ayrıca anlaşmayı bozanları da öldürmekte hiç bir sorun yok.

-------
bakara suresi / 13. ayet
onlara, “insanların inandıkları gibi siz de inanın” denildiğinde ise, “biz de akılsızlar gibi iman mı edelim?” derler. iyi bilin ki, asıl akılsızlar kendileridir, fakat bilmezler.
bakara suresi / 18. ayet
onlar, sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. artık (hakka) dönmezler.
-------

tevbe suresinde en azından tövbe edip yine müslüman olup cennete gidebiliyorduk. fakat bakara suresinde böyle bir şeyin mümkün olmadığının altı çizilmiş. al sana çelişki.

-------
muhammed suresi / 35. ayet
sakın za’f göstermeyin. üstün olduğunuz halde barışa çağırmayın.
-------

islam barışın dini evet.

-------
maide suresi / 51. ayet
ey inananlar! yahudi ve hıristiyanları dost edinmeyin. onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. sizden kim onları dost edinirse kuşkusuz o da onlardandır. şüphesiz allah zalimler topluluğunu doğruya iletmez
-------

belki musevi ve hristiyanları paganlardan ayrı tutuyordur diye düşünüyor insan. evet onlara yaşama hakkını veriyor. fakat insan yerine koymuyor.

bölüm 2 kadınlar

-------
bakara suresi 223. ayet
kadınlarınız sizin ekinliğinizdir. ekinliğinize dilediğiniz biçimde varın.
-------

tartıştığım çoğu salak özellikle kadınlarla ilgili ayetler hakkında konuşurken o dönemin şartlarını düşün falan diyorlardı. eee? madem o dönemde, bu dönemde hala bu kitabı kutsal kabul etmek nedir?
neyse yukardaki ayet kuranda kadınların genel halini özet geçmiş. zaten kuran kadın erkek ilişkilerini tanımlarken hep erkeklere bir şeyler söylüyor 2-3 ayet hariç.

-------
bakara suresi 228. ayet
kadınların, yükümlülükleri kadar meşru hakları vardır. yalnız erkeklerin kadınlar üzerinde bir derece farkı vardır.
-------

kendi de kabullenmiş artık durumu. inkar etmiyor.

-------
bakara suresi 282. ayet
şahitliklerine güvendiğiniz iki erkeği; eğer iki erkek olmazsa, bir erkek ve iki kadını şahit tutun. bu, onlardan biri unutacak olursa, diğerinin ona hatırlatması içindir.
-------

açık açık söylemiş 2 kadın = 1 erkek
islamda kadın ve erkek eşittir diyen insanlar var hala.

-------
nisa suresi 3. ayet
eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikahlayın. eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız o taktirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin.
-------

yani bu ayetin neresinden tutsan elinde kalıyor. evlatlık aldığın kızla evlenip seks yapabiliyorsun. olmazsa 3er 4er alıyorsun falan. ki elinde zaten cariyelerin varmış seks yapabildiğin. daha ne yorum yapiyim bilemedim. o dönemin koşulları heee hee o dönemin koşulları.

-------
nisa suresi 34. ayet
erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. çünkü allah insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta)dırlar. iyi kadınlar, itaatkârdırlar. allah’ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da “gayb”ı korurlar. (evlilik yükümlülüklerini reddederek) başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın. (bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız) onları (hafifçe) dövün. eğer itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. şüphesiz allah çok yücedir, çok büyüktür.
-------

en klişe ayet bu galiba. erkeklerin üstün olduğunun tekrar altı çizilmiş. erkeğe kadını dövme hakkı verilmiş. burdaki parantez içindeki hafifçe kelimesiyle bu ayeti savunan adamlar var.

-------
nisa suresi 24. ayet
(savaş esiri olarak) sahip olduklarınız hariç, evli kadınlar (da size) haram kılındı.
-------

savaş esiri olarak aldıklarımız helal. bi dakka ya bu savaş suçu değil miydi? işgal ettiğimiz yerdeki evli kadınlara tecavüz edebiliyor muyuz? hee hee o dönemin şartları.

-------
talak suresi 4. ayet
kadınlarınızdan âdetten kesilmiş olanlarla, henüz âdet görmeyenler hususunda tereddüt ederseniz, onların bekleme süresi üç aydır. hamile olanların bekleme süresi ise, doğum yapmalarıyla sona erer. kim allah’a karşı gelmekten sakınırsa, allah ona işinde bir kolaylık verir.
-------

evet arkadaşlar henüz adet görmeyen kızlarla üç aylık periyotlarla seks yapabiliyoruz. ama aslında o dönemde o bölgede adet görme yaşı erkendi falan diyen tiplere bunu gösterin. ulan öyle olsa kaç yazar. adet görmese de zaten seks yapabiliyoruz ki diyin.

diyanetin sitesinde kadınlarla ilgili ayetlerin çoğunda dipnot var. işte o dönemde şöyleydi de böyleydi de aslında şunu söylemek istedi falan gibi. bu ayete bunu yazmaya artık utanmışlar heralde. dipnot yoktu bunda. sonunda bir şeyleri anlamışlar.

bölüm 3 megolomani:

-------
ahzab suresi 50. ayet
ey peygamber! biz sana mehirlerini verdiğin eşlerini, allah’ın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunan kadınları; seninle beraber hicret eden, amcanın kızlarını, halalarının kızlarını, dayının kızlarını ve teyzelerinin kızlarını sana helal kıldık. ayrıca, diğer mü’minlere değil de, sana has olmak üzere, mehirsiz olarak kendini peygamber’e bağışlayan, peygamber’in de kendisini nikahlamak istediği herhangi bir mü’min kadını da (sana helal kıldık.) mü’minlere eşleri ve sahip oldukları cariyeleri hakkında farz kıldığımız şeyleri elbette bilmekteyiz. bütün bunlar, sana herhangi bir zorluk olmaması içindir.
-------

hemen bir sonraki ayete bakalım:

-------
ahzab suresi 51. ayet
onlardan dilediğini geriye bırakır, dilediğini de yanına alırsın. boşadığın hanımlarından arzu ettiğini tekrar yanına almanda, senin üzerine bir günah yoktur. böyle yapman onların mutlu olmalarına, üzülmemelerine ve hepsinin, senin verdiklerine razı olmalarına daha uygundur.
-------

sıkılırsa kestirip atabiliyor.

-------
mücadele suresi 12. ayet
ey iman edenler! peygamber ile başbaşa konuşacağınız zaman, başbaşa konuşmanızdan önce bir sadaka verin.
-------

ayetin devamında gücünüz yoksa vermeseniz de olur yazıyor.

-------
ahzab suresi 53. ayet
ey iman edenler! yemek için çağrılmaksızın ve yemeğin pişmesini beklemeksizin (vakitli vakitsiz) peygamber’in evlerine girmeyin, çağrıldığınız zaman girin. yemeği yiyince de hemen dağılın. sohbet için beklemeyin. çünkü bu davranışınız peygamber’i rahatsız etmekte, fakat o sizden de çekinmektedir. allah ise gerçeği söylemekten çekinmez. peygamberin hanımlarından bir şey istediğiniz zaman perde arkasından isteyin. böyle davranmanız hem sizin kalpleriniz ,hem de onların kalpleri için daha temizdir. allah’ın resûlüne rahatsızlık vermeniz ve kendisinden sonra hanımlarını nikahlamanız ebediyyen söz konusu olamaz.
-------

sadece şu ayet sözüm ona indiğindeki manzarayı düşünerek bile ateist olunabilir:

yemekler de güzelmiş elinize sağlık
- beyler ayet geldi gitmenizi rica edeceğim
nası yani noluyor?
- ya ayet geldi işte yemekten sonra sizin burdan gitmeniz gerektiğini söylüyor. hadi lütfen rica ediyorum
abi kovuyo musun bizi?
- valla ben de istemezdim ama ayet işte hadi güle güle
canın sağolsun abi.

bölüm 4 suç ve ceza:

-------
maide suresi 38. ayet
yaptıklarına bir karşılık ve allah’tan caydırıcı bir müeyyide olmak üzere hırsız erkek ile hırsız kadının ellerini kesin.
-------

baklava çalana 8 yıl veriyorlar diye ağlamayın beterin beteri islamda var.

-------
nur suresi 2. ayet
zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüzer değnek vurun. allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız, allah’ın dini(nin koymuş olduğu hükmü uygulama) konusunda onlara acıyacağınız tutmasın. mü’minlerden bir topluluk da onların cezalandırılmasına şahit olsun.
-------

bi de halk izleyecek bunları öyle mi?

-------
bakara suresi 230. ayet
eğer erkek karısını (üçüncü defa) boşarsa, kadın, onun dışında bir başka kocayla nikahlanmadıkça ona helal olmaz. (bu koca da) onu boşadığı takdirde onlar (kadın ile ilk kocası) allah’ın koyduğu ölçüleri gözetebileceklerine inanıyorlarsa tekrar birbirlerine dönüp evlenmelerinde bir günah yoktur.
-------

üç kere boşayıp üstüne geri alıp karıyı maymun ettikten sonra hala akıllanmadıysa ceza olarak kadını bir hödükle evlendiriyoruz ki aklı başına gelsin. ben böyle bi anlam çıkardım bu ayetten. heralde başka da mana çıkmaz.

bonus:
-------
adiyat suresi / 1-6.ayet
soluk soluğa süratle koşan, (koşarken ayaklarını) vurarak ateş çıkaran, sabah erkenden baskın yapan, orada tozu dumana katan ve düşman topluluğunun ortasına dalan atlara andolsun ki, insan gerçekten rabbine karşı pek nankördür.
-------

bu ayetin bi olayı yok. baya bi güldüm paylaşiyim dedim.

şimdilik elimdekiler bunlar. yani uzun uzun irdelenirse daha onlarca çelişki, üstü kapalı/her yöne çekilebilecek söylem var. buraya koyduklarım lafı uzatmaya gerek bırakmayan ayetler.