esitlik mi ozgurluk mu

entry4 galeri
    1.
  1. çok karşılaşılan bir problemdir ki kavramları ayrı ayrı, farklı yönetim şekillerine göre irdelemek gerekir.

    liberalizm gibi rejimlerde özgürlüğünüzün sınırları bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter. yani en sınırsız özgürlük bu kadardır. daha fazlası yoktur. ekonomik açıdan da özgürsünüzdür. serbest piyasa vardır. istediğinizi alır, istediğinizi satarsınız. tekelci anlayış yoktur.

    eşitlik anlayışı ise bu tip yönetim şekillerinde belirgin değildir. evet fırsat eşitliği liberalizmin temel kavramlarından biridir. ama bu kadar serbest bir piyasa varken; devlet yatırımları bu kadar özgür bırakmışken, birileri toplumdan çok daha fazla zenginleşebilir ve onlar zenginleşirken diğer bir grup fakirleşebilir. bu tünelin sonunda görünen ışık ise kapitalizmdir. başka çıkışı yoktur. bu durum da liberalizmin en büyük kusurlarından biridir ve en önemli eleştirileri bu yüzden alır liberalizm.

    sosyalizm ve devamında gelen komünizm gibi rejimlerde ise üst satırlardaki özgürlük yoktur. en basitinden örnek vermek gerekirse arabanız varken eşinize başka bir araba almanıza devlet izin vermeyebilir. serbest piyasa yoktur. istediğinizi alıp satamazsınız. tekelci bir anlayış vardır ve yatırımlar devlet tarafından yapılır. bu sorun da bu rejimlerin en çok eleştirildiği, en çok yara aldığı durumdur.

    sosyalizm ve komünizm gibi yönetim şekillerindeki eşitlik anlayışı ise çok güçlüdür. tam bir eşitlik sözkonusudur. komşunuzun mali durumu sizin mali durumunuzdan farklı değildir. bu iyidir çünkü en azından insanlar birbirlerini kıskanmaz. birileri zenginleşirken birileri daha da fakirleşmez çünkü yatırımlar ve piyasa devlet kontrolü altındadır. devlet komşunuz sürekli zenginleşirken sizin yerinizde saymanıza izin vermez.

    sonuç olarak mutlak özgürlüğe ve mutlak eşitliğe aynı anda sahip olmayı istemek biraz hayalciliktir. çünkü birinin sınırsız olması diğerini sınırlayacaktır. birini seçmek zorundayız. eşitlik mi özgürlük mü?
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük