bugün

semiha yankı

Sirk akrobatlığıyla geçinen bir ailenin kızı olarak 5 Ocak 1958 istanbul doğumlu bayan sanatçımız. Ağabeyinin trapezden düşüp ölmesi üzerine müziğe başladı. 14 yaşında istinye Yeniçeri Gazinosu'nda şarkıcı olarak sahneye çıktı. Yaşar Kekeva kendisini orada keşfetti. ilk plağını 1973 yılında arabesk tarzda yaptı. Kemal ebcioğlu bestesi olan "Seninle Bir Dakika" ile 1975 yılında TRT'nin ilk kez katıldığı Stockholm'de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkemizi temsil etti. Türkiye'nin Kıbrıs'a askeri müdehale yaptığı yılın ertesinde ambargo altındaki bir ülkenin sanatçısı olarak sadece Monako'dan 3 puan aldı ve sonuncu olarak döndü.

ilk evliliğini 1983'te sanayici Ömer Haşhaş ile yaptı. Bu evlilikten doğan kızı Tebessüm şu an 28 yaşında. ikinci evliliğini Ferit Tütüncüoğlu ile yaptı. 2004'te son albümü "Allah Korusun" u yayınladı. Sanatçı müzik ve konser çalışmalarını sürdürüyor.

1975 yılındaki Eurovision Şarkı Yarışması dönüşünde organizatör Erkan Özerman'ın kendisini satmaya çalıştığı iddialarıyla bir kez daha gündeme geldi. 36 yıl sonra gelen bu iddia garip gelebilir ama ülkemizde bir kadının bu tip olaylardan korkması ve susması normaldir. Bu kadın Avrupa'da bir şekilde ülkemizi temsil etmiş olsa bile. Doğru olup olmadığını bilmem ama Erkan Özerman'ın Kıvanç Tatllıtuğ'a takması ve "Havyarı zeytin ezmesi sandı" şeklindeki yersiz yorumları nedeniyle çok da normal bir insan olduğunu sanmıyorum.