bugün

sosyoloji

insana ve insanlara bakma, gorme ve anlama bilimidir.
sosyoloji genelde insanlari gruplar halinde inceliyormu$ gibi goruns de, bu aslinda bilimsel bir yontemden ibarettir. hicbir varlik grubu, topluluk icerisinde belli sabitlere dayali hareket etmez, edemez. ozellikle insan hayati cok fazla etkene bagli oldugu icin sosyoloji, insan hayatini en geni$ capli inceleyecek kadar fazla noktaya deginir. bu yuzden sosyoloji, oncelikle belli insan gruplarini degil o grubu olu$turabilecek temel modeli incelemeye alir.
sosyoloji bu acidan paketlenmi$ psikoloji, ufalanmi$ psikanaliz, minyatur haline getirilmi$ felsefe gibidir. bu kavramlara dair her icerigi sosyolojiye entegre edebilirsiniz. giri$te bu icerikler yardimiyle ilerleme kaydeden sosyoloji, kendini geli$me bolumunde gostermeye ba$lar. sosyolojinin cok guclu bir analiz yetenegi olmalidir, analiz karar verilmi$ nitelikte degil, degerlendirilmeye alinacak bir tespit niteliginde olmalidir. genel inceleme "sonuc" kismina ula$madan hicbir sonuc elde edilemez ki, sosyolojik tespit yaptigini du$unen insanlar bu durumu gozden kacirarak yanli$ tespitler ve genellemeler yaparlar.
sosyoloji; cevre bilincine sahip, farkindalik duygusu ve irade ta$iyan, once kendini ardindan her duzeyde insani taniyan ki$iler tarafindan icra edilmelidir.
sosyolojiye di$aridan bakildiginda cok derin bir icerik gorunmese bile bu onemli degildir. sosyoloji derin olmayabilir ama inanilmaz derecede fazla sayida analiz icerebilir. bu analizler bir araya gelip butunu olu$turdugu zaman sosyoloji derinle$ebilir.
sosyoloji parcalari toplayip birle$tirme sanatidir, bakarsiniz, gorursunuz ve anlarsiniz.
tum parcalar birbirine uygundur cunku nasil ayrildiklarinizi gormektedinizdir. *