bugün

din olmazsa ahlaksız olacak insan tipi

Dini, ahlaki unsurlara fazla dayandıran insandır. Bir dine mensup olmayan, daha da fazlasını söylemek gerekirse kendi dinine mensup olmayan insana ahlaksız sıfatını yapıştırıverir. işin kötü yanı neyin ne olduğunu bilmeden yapar bunu.
Gel gelelim, hatayı sadece böyle düşünen insanlarda aramak yanlıştır. Doğduğundan itibaren, çevresindeki otoriteden böyle görmüş, böyle öğrenmiştir. ailesinden ve otorite okullarından aldığı eğitim bu yöndedir. otoritenin altında ezilmeye mahkum bırakılmıştır. Bu kendi seçimi değildir. Dini doğar doğmaz huviyetine işlenir ve bu üzerinde bir baskı oluşturur. dar kapsamda düşünürsek evet bir dine mensuptur, bir taraf seçmiştir, yaşadığı çevrede otoritenin işlediği diğer insanlar tarafından ahlaksız olarak görülmeyecektir.
dini, etrafı çevrili bir daire olarak düşünürsek:
daireyi çeviren teller aitlik duygusu, üzerindeki elektrik ahlaki değerler ve tellerin dışındaki mayınlar da korku duygusudur.
insan eğitimi kapsamında bunlarla işlenmiştir. bunu kırması oldukça zordur. bu da o insanın otoritenin çıkarı doğrultusunda yönetilmesini kolaylaştırır.