bugün

enver paşa

"mustafa kemal'in bildiğimiz ilk muhalifi enver'dir. hırslı kişiliğine rağmen II. meşrutiyet'in önderliğini enver'e kaptıran mustafa kemal, 31 mart olayı'ndan sonra askerlerin siyasete karışmaması yolundaki tavsiyesi ile enver'i kızdırınca, kendisine trablusgarp yolu görünmüştü.

balkan savaşları sırasında düşman, edirne önlerinde boy gösterince, mustafa kemal istanbul'a döndü ama edirne'nin düşmana bırakılmasını önlemek için mustafa kemal'in itirazına rağmen babıali baskını'nı yapan ve bir süre sonra edirne'nin geri alınmasıyla stratejisinin doğru olduğu anlaşılan enver'in yıldızı tekrar parlayıp harbiye nazırı olduğunda, ilk işi, edirne'ye ilk giren birliklerin başında bulunduğu için kıskandığı mustafa kemal'i pasif sofya askeri ataşeliği'ne göndermek oldu.

bir süre sonra genelkurmay başkanlığı'na talip olan mustafa kemal'e itiraz yine enver'den geldi. mustafa kemal'in şansı ancak sarıkamış faciasından sonra döndü, fakat enver, çanakkale ziyaretinde, anafartalar'daki başarısından sonra bile mustafa kemal'in grubuna uğramadı.

bu çekişmeye bir de, mustafa kemal'in enver paşa gibi padişah damadı olmak için vahidettin'in kızı sabiha sultan'a talip olması, ancak reddedilmesinin yarattığı burukluğu eklersek, ikili arasındaki çekişmenin hiç de sıradan olmadığını tahmin edebiliriz."

(bkz: ayşe hür)