bugün

kaliteli yerli ürün olmadığını zannetmek

böyle bir zannetme mevcuttur ama marka yaratmaktaki beceriksizliğimiz de doğru bir kanıdır.

gıda sektöründen örnekler.

mesela peynir çeşitliliği ülkemizde çoktur ve her yerelde feci kaliteli mandıralar var ama dünya markası olmaya yaklaşamadık bile. bırak dünya markasını ülke içinde bile markalaşamadık.

iyi adım atanlar ise sınırlıdır. ezine iyi adımdır. van zamanında güzel bir adım attı. erzurum da bi ara heveslendi ama yürüyüşe geçen olmadı. her şehrimiz peyniriyle övünürken bu adımcıklar yeterliliğe ulaşmaz. haa bu arada urfa peyniri mozerallayı alt üst eden bi peynirken onun pazarlamasını italyanlara bırakışımız marka yaratamayışımızın en örneklerinden.

başka bir örneğimiz de zeytinyağı. yunanistan bu işte dünya markası. hatta malı bizden alıp yeni ambalajlamalarla bize fahiş fiyattan satacak kadar dünya markasıdır.

marka yaratmak sanıldığı kadar kolay olmayan bir hadisedir ama ürettiğin şeyi başkasının markalaştırması ve kazıklı haliyle bize satması sığırlığımız matematiğine denk gelir.

kaliteli yerli ürünümüz çokça vardır ama marka sayımız azdır veya çoğu yerel seviyededir. başka bir parantez ise ülkemizde büyümek 'az çeşit çok kalite' den 'çok çeşit normal kalite' ye geçiş sanılmaktadır.