bugün

türkiye de bayan yanı yolculuğun yasak olması

profesyonel olarak şehirlerarası yolcu'luk yapan biri olarak, uzun mesafelerde şimdilik uygulanmasını mantıklı bulduğum uygulama.

birkaç ay önce nilüfer turizm'in blue bus otobüsüyle istanbul'dan ankara'ya dönüyorum. 40 numarada yani en arka pencere kenarındayım. yanım da boş. zaten otobüste bir tek orası boştu. ilk yarıyı bolu tarafına hücum eden ben, elimde kitap iki koltuğa neredeyse cenin pozisyonuna gelecek şekilde yayılmış bir halde geçirdim. neyse işte moladan sonra yine 3. sınıf taşeron firma olsa muavinin "babağan malı mı lan" diyeceği şekilde tam yayılmaya başlarken önden bir kız geldi ve yanıma oturdu. hiçbir şey demedi. ben de oturacağını anladığım an toplandım iki koltuğun arasındaki kolluk mu diyorlar ne ise onu kaldırdım. yaklaşık bi 1 saat kadar kitap okuduktan sonra sikerler lan deyip kitabı bıraktım. o da kitap okuyordu ve bana "ne okuyorsunuz bakabilir miyim?" dedi. "isterseniz siz'li biz'li konuşmayalım bana hasan diyebilirsin" dedim. hehehe yok yok tabii dedim işte bayağı bi' muhabbet ettik. moladan önce yan koltuğunda bir kadınla çocuğu varmış ve çocuğu çok konuşuyormuş, o yüzden gelmiş yanıma. neyse işte aşti'ye gelince de iyi günler deyip ayrıldık. bunu 2 erkek arkadaşıma anlatınca şu an bu satırları okumakta olan erkeklerin %75'inin de aklından geçen şu ifadeler döküldü ikisinin de ağzından:

"ne salaksın lan telefonunu alsaydın ya"

hani istesem verirdi sanırım ama olay o değil. yani benim "şehirlerarası otobüste yanına oturan kızı siklemeyerek sapık olmadığını gösterme veya bunun toplumda normalleştirilmesi için bir görev üstlenme" psikolojim farklı bir entry konusu.

1 saatlik yoldan bi'şey olmaz falan kensinlikle katılıyorum ve zamanla bunların da aşılacağına inanıyorum. olm çok değil 4-5 sene önce msn'den fotoğraf göndermemek için atmadıkları takla kalmayan hatunlar geçen yıl facebook'ta sütyen rengi teşhir ediyorlardı. 3-5 sene sonrasını sen düşün. direkt meme koyacaklar. yani şu an bazı kesimlere çok normal gelen şeyler birkaç yıl sonra "oha lan o zamanlar öyle miymiş"e dönecek. yıllaaaar önce şehirlerarası otobüslerde sigara içilmesi gibi.

ama hala şehirlerarası otobüslerde bu olayın devam etmesi gerektiğine inanıyorum. hayvan gibi içip leş gibi kokanı mı ararsın, başını koyacak bir omuz olmadan uyuyamayanı mı, yayıla yayıla yatanı mı... önce toplumca bunun normalleşmiş addedilmesi gerekir ki 3-5 satır yukarıda yazdığım "görev üstlenme"yi kabul edebilelim.

bir de dışarıda polat alemdar gibi giyinip aynı triplerde yürüyen abilerin gece yolculuklarında başlarını bi' omza koymadan uyuyamadıklarını görmek çok hüzünlü. haha