iki kısımdan olusur;
- akut( gelip geçici )
- kronik
-akut versiyonunu genellikle hasta farkında olmadan atlatır ya da çok ufak kırgınlıklarla hissedebilir fakat geciçi oludugu ıcın karacigere neredeyse zararı dokunmaz *
-kronik versiyonda ise durumlar biraaz farklı şimdi çocukluktan ele alalım. hasta eger virusu dogum sırasında kapmıssa %90 ihtimalle bunu hayatının sonuna kadar tasıyacak. bu yuzden hastanın yası arttıkca kronıklesme yüzdesi düşer tabi 25 yaş ve üstü içinde tam tersi durumdur. şimdi efendim bu kronik hasta surekli olarak doktorun elinin altında olması gerekir. duzenli olarak karaciger enzimlerini ve işte hbv dna ,anti hbv ,Hbs-Ag , Anti-Hbs vs gibi * testleri yaptırmalıdır. buradan çıkan sonuçlari hastanın doktoru yorumlayarak gerekiyorsa tedavinin gerekmiyorsa yasam suresi boyunca hastanın tedavi verilerini takip ederek hastaya yapması gerekenleri anlatır. buraya kadar herşey normaldir hasta yapması gerekeni yapar ve karacigere aşırı yuklemelerde bulunmaz sağlıklı bir şekilde yaşar.
-şimdi kötü hastaya gelelim. eger hasta kendine dikkat etmiyorsa alkol alıyor, surekli stres içerisinde yaşıyor *, ağır işlerde calısıyor, yağlı yiyecekler tuketiyorsa;
sahip olmuş oldugu kronik hepatiti bir anda karaciger kanserine hatta * siroza rahatlikla cevirebilir kaldı ki siroz ölümcül bir hastalıktır. eger siroz hastasının tedavisinden cevap alınamıyorsa hastanın ömrü kısıtlıdır nitekim karaciger kanserininde sirozdan aşağı kalır bir yanı yoktur.
hastanin yapması ve yapmaması gerekenler;
-asla ama asla kendini öldüresiye zorlamamalıdır.
-arkadasları vs yanında sigara, alkol... alırken her ne kadar onunda canı çekse kesinlikle 1 kereliğine bile agiza alınmamalıdır.
-spor yapmalıdır ama asla asırıya kaçmamalıdır çünkü agır sporlarda karacigere çok yuk biner. sadece günü kurtarıcak sporlar yapılmalıdır.
-uykuyu düzene sokmalıdır. zira bu kosul her rahatsızlıgın tedavisi için geçerlidir. uyku vucudun kendini yenilediği zaman dilimidir.
-hasta kuşkucu olmalıdır. karın bölgesinin sagında bir agrı hissetmeye basladıgında hemen doktoruna başvurmalıdır.
-mumkun oldugunca kaliteli yiyeceklerle beslenmelidir. hazır ve fast food gidalarla beslenmemelidir ve asla ama aslasucuk, sosis, pastırma vs hayvansal gıdaları gereginden fazla tuketmemelidir. he tavuk derisinide unutmayalım.
sonuç olarak anlaşılacıgı gibi kronık hastalar herzaman kendilerine bakmak zorundalar. bu işi yaptıkları surece kolay kolay bir sorunla karşılaşmazlar ama işi ciddiye almadıklarıda şunuda bilmelidirler ki bu hastalıgın şakası yoktur.
unutmayınız karacigerin vucuttaki hayatsal görev sayısı 400 den fazladır. böyle bir organının zarar görmesini kimse istemez değil mi. tüm hastalara acil şifalar diler geçmiş olsun dileklerimi sunarım.