bugün

suşehri

hangi sakiniyle konuşsanız size il olmak konusundaki arzularını dile getiren ilçe. koyulhisar ve şebinkarahisarla birlikte birkaç küçük ilçeyi de alarak yeni bir vilayet kurulmalıymış, bu konuda ankara' ya sürekli yazıyorlarmış falan. gerçi bu dediklerimi on sene önce diyorlardı, şimdi de öyleler mi bilemem. bir de şebinliler ve suşehrililer atatürk' le ilgili uydurma bir hikaye anlatırlar. o da şöyledir:

atatürk bir gün şebinkarahisar' a ziyarete gelmiş. neyse yenilmiş içilmiş, gece olmuş. atatürk tutturmuş bana karı getirin diye. ilçenin ileri gelenleri demişler ki burada öyle biri bulunmaz. getireceksiniz, ben paşa değil miyim, memleketi ben kurtardım siz benden bir karıyı mı eksik ediyorsunuz vs gece boyu tartışmalar sürer ama şebin' de de çevre ilçelerde de "karı" bulunmamaktadır. buralar muhafazakar, ahlaklı ilçelerdir çünkü. neyse, lafı uzatmayalım, o sinirle atatürk şebinkarahisar' ı ilçeye çevirir, bir de alay olsun diye giresun'a bağlar. ki şebinliler hâlâ giresun' a bağlı olmayı hakaret kabul ediyorlar.

laf, şebin' e geldi; dağılmasın, hikayenin sonu şöyledir. atatürk etrafına da tembihlemiş, devlette bunun belgesi varmış. o öldükten sonra da bu terbiyesiz ilçeler (şebin ile suşehri) katiyyen ilçe yapılmayacakmış.