bugün

adolf hitler

Adolf Hitler, 20 Nisan 1889 yılında Yukarı Avusturya'nın Braunau kasabasında doğdu. ilk tahsilini doğduğu kasabada gördü. Orta tahsilini Linz şehrinin realschulesinde yaptı. On üç yaşında babasını, on altı yaşında annesini kaybetti. Orta öğrenimini bitirince ressam olma ümidiyle Viyana Güzel Sanatlar Akademisi sınavına girdi ancak başarısız oldu. Alman Tarih derslerinde Akademideki Profesörlerin Yahudi olduğu, ve Yahudilere Karşi ilk kinin burada oluştuğu anlatılır. Bir başka resmi tez ise Hitlerin annesinin ölüm anında gelen doktor bir yahudiydi. Adolf Hitler annesinin ölümünü kabullenemeyip, bu yahudi doktoru sorumlu tuttu. 1912'de Viyana'dan Münih'e geldi. 1914'de I. Dünya Savaşı çıkınca Hitler, Bavyera ordusuna gönüllü olarak girdi. Alman mağlubiyetinden sonra Hitler, arkadaşı mühendis Feder ve altı kişi tarafından kurulmuş olan Alman işçi Partisi isimli gizli bir fırkaya katıldı ve kısa sürede bu fırkanın reisi oldu. Fırkanın adını NSDAP (Nationalsozialistische deutsche Arbeiterpartei/ Nasyonal Sosyalist Alman işçi partisi) olarak değiştirdi ve nüfuzunu arttırdı. Taraftarlarına argoda "Nazi" isim verildi. Kendisine de, taraftarları, rehber anlamına gelen "Führer" lakabını verdiler. Parti 25 maddelik bir program hazırladı. Bu programın ilk maddesi Almanya'yı Versay'ın zilletinden kurtarmak idi. Alman vatandaşlığının yalnız Alman kanını taşıyanlara hasredilmesin lazım geleceği programın esaslı maddelerindendi. Aynı zamanda büyük sermayeyi devleştirmek de yine programın esaslarından birini teşkil eder. Völkische Beobachter adlı Gazeteyi yandaşları çıkarıyordu. Josef Göbels bu Gazetenin tamamen partibülteni halini almasını sağladı. Gazetede fırkasının fikirlerini açıklayan makaleler yayınladı.


1924'de Münih'ten hükümeti devirmek için teşebbüslerde bulundu fakat başarılı olamadı. Bunun üzerine 10 ay hapse mahkum edildi ve bu zaman içinde "Mein Kampf" (Mücadelem) isimli bir kitapta fikirlerini yazdı. Aynı zamanda fırkanın yeni teşebbüslerini hazırladı. 1924 ve 1929 yıllar arasında partisi başarısız kaldı. Ancak Dünya Ekonomik Krizinden beri daha fazla oy kazanabildi. 1930 seçimlerinde yüzde 18 oylar ile SPD'den sonra ikinci büyük parti oldu. Hitlerin oyları Katoliklerden daha fazla Protestanlardan, şehirlerden daha fazla kırsal bölgeler ve kasabalardan, işçilerden daha fazla orta ve üst kesimden geldi.

Seçimle işbaşına gelen Adolf Hitler kısa zamanda anayasa değişikliği hakkını elde etti. Hemen ardından diğer Partileri yasakladı. Almanya'da aşırı çoğalan işsizliği savaş hazırlığı için kullanarak, iş sahası açtı. Bunların en bariz örneği Otobanlardır. Görünümde halkın hizmetine Otoban inşaa ettirdi, yıllar sonra anlaşıldı ki, bu yollar tanklar için hazırlanmış. Batı Avrupa ülkelerini ve Rusya'yı karşısına aldı. Bu cephe genişliği II. Dünya Savaşı'nın sonucunu belirleyen en önemli etken oldu. Savaş sonucunda Almanya'nın yenilgisini gören Adolf Hitler Savaşın bitimine günler kala kendini vurdurarak intihar etti. (1945).

Hitlerin hayatı, kendi başına çelişkilerle dolu. Bunlardan biri, kendini oldu bitti Yahudi düşmanı olarak göstermesine rağmen, Yahudi olan Eva Braun ile uzun süre beraber olmasıdır. Kendini bir numaralı Komünist düşmanı ilan etmesine rağmen o zamanın Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Josef Stalin ile karşılıklı "Saldırmazlık Paktı" imzalamasıdır.

Kendini bir Piyon gibi değerlendiren Krupp, Deutsche Bank , Thyssen emperyalist şirketlere, seçimi kazanana kadar göz kırpmış, Şansölye olduğu ilk gün kürsüde "Beni buradan hiç kimse sağ olarak indiremeyecektir" demiştir. *