ikinci dünya savaşı nın atlanan detayları

entry167 galeri video1
    71.
  1. -savaş havacılığın gelişmesine özellikle de askeri havacılığa müthiş katkı sağlamıştır. ilk jet motorlu uçaklar da, roketler de, ağır nakliye uçakları da, stratejik bombardıman uçakları da yoğun olarak ilk kez bu savaşta kullanılmıştır. abd başından beri bu uzun soluklu savaşta teknolojinin ve insan gücünün çok önemli olduğunun bilincindeydi ve yatırımlarını hep bu yönde yaptı. savaştan birkaç yıl önce havacılık faaliyetleri hızlandırıldı, yeni komutanlıklar kuruldu, eğitim programları yazıldı, hava üsleri açıldı. 52 farklı ülkede telsiz istasyonları kuruldu. ancak sam amca savaşın bu kadar yakın zamanda kapısına dayanacağını düşünmediğinden olsa gerek 1939 yılı ortalarında yani savaş henüz başlamamışken abd'de yalnızca 300 savaş pilotu eğitiliyordu. 1939 eylülünde savaş başladığında (bkz: polonya nın işgali) durumun ciddiyeti anlaşıldı ve takip eden 1 yılda bu sayı 3.000'e çıkarıldı. bu dönemde bazı abd'li pilotlar ingiltere'ye giderek kraliyet hava kuvvetleri'ne (bkz: raf) katıldı ve aktif olarak britanya savaşı'nda yer aldı. 1941 aralık ayında japonların savaşı abd'nin kapısına getirmesinin ardından (bkz: pearl harbor baskını) 1942 yılının sonuna kadar 33.000 pilot savaşmaya hazırdı.

    -zırhlı savaşının en ünlü stratejisti ve generallerinden biri olan mareşal erwin rommel aslında savaştan önce sıkı bir piyadeydi ve tankların neler yapabileceğini bilmiyor geleceği göremiyordu. o dönemdeki pek çok alman generali gibi hatta diğer ülkelerdeki yüksek rütbeli subaylar da böyle düşünüyordu, tankların piyadeyi desteklemesi gerektiğini kendi başlarına operasyonel olarak faydalı olamayacaklarını düşünüyordu. ancak fikirleri zırhlı savaşının doktrininin sağlaması olan polonya işgaliyle değişti. o artık zırhlı savaşının en ateşli savucunularından biri olmuştu. fransa işgalinde 7. zırhlı tümen komutanlığına atandı ve meuse üzerindeki yarma harekatında ve manş kıyısına kadar yapılan ileri harekatta çok önemli işler yaptı. ardından somme'deki fransız cephesini de başarılı bir şekilde yardı ve hayalet tümen efsanesi böylece ortaya çıktı. rommel daha sonra afrika cephesinde de önemli işler yapacaktı. bu entrynin konusu değil ancak zırhlı savaşından bahsedip heinz guderian bakınızı vermemek olmaz.

    -savaş avrupa sınırlarını aşıp neredeyse tüm dünyayı yakıp yıkarken tarihteki en zorlu ittifak da kurulmak zorundaydı. abd öncülüğündeki müttefikler avrupa cephesinde almanları yenebilmek için güçlerini birleştirmeliydi. ancak irili ufaklı pek çok milletten oluşan bu askeri gücü kim komuta edecekti? işte bu hayati göreve daha sonra abd başkanı da olacak olan ike lakaplı Dwight Eisenhower getirildi. (bkz: dwight ike eisenhower) normandiya çıkarması, husky harekatı gibi operasyonları (bkz: operation husky) planlayan ike savaş sonunda şampanyayı götüren generallerdendi. ike kadar meşhur olamayan ancak bu savaşın müttefiklerin lehine sonuçlamasında en önemli rolü oynayan dönemin abd genelkurmay başkanı george catlett marshalldı. o daha çok savaş sonrası yıkılmış avrupa'yı dizayn etme planı olan marshall planı ile tanındı, en azından ülkemizde. marshall nobel barış ödülü almış tek askerdir.

    -hitler intikam hırsıyla yanıp tutuşuyordu, fransa işgali kısa sürede başarıyla tamamlandıktan sonra bu ülke topraklarının kuzeydeki yaklaşık yüzde 70'lik kısmını kayıtsız şartsız teslim alacağını tahahhüt eden anlaşmayı imzalatmak için almanya'nın 1. dünya savaşının sonunda ateşkes anlaşmasını imzaladığı tren vagonunu seçti. 22 yıl sonra bu kez almanlar aynı vagonda fransa'ya diz çöktürmüştü. Compiegne Ormanındaki vagonun sergilendiği anıt da yıkıldı, vagon da almanya'ya götürüldü.

    -almanya birinci dünya savaşı sonunda imzaladığı versailles antlaşması'na göre yalnızca 4 bini subay 96 bini astsubay ve er olabilecek 100 bin kişilik bir kara ordusuna, donanma olarak da 15 bin personel, 6 savaş gemisi (10 bin tondan ağır olmayacak) 6 kruvazör (6 bin tondan ağır olmayacak) ve 15 torpido botuna sahip olabilecekti. tank, büyük çapta toplar, denizaltı ve savaş uçakları ise asla olamayacaktı. bu anlaşma şartlarıyla alman ordusu bir daha asla eski gücüne kavuşamayacaktı. ancak 1920'de ruslar askeri eğitim ve tatbikatlar konusunda almanlarla gizli bir anlaşma yaptı. buna göre alman piyadeleri ve pilotları ruslardan eğitim aldı. almanya için daha sonra hayati öneme sahip olacak 4 bin subay da rusya'daki 3 farklı noktada eğitime tabi tutuldu. alman generali Hans von Seeckt'in planı bu 4 bin subayın mükemmel bir eğitim alması ve diğer 96 bin personelin de versailles anlaşması bozulduğu anda kitleleri profesyonel asker haline getirebilecek kapasiteye taşımasıydı. aktif görevde olmayan eski askerler de çin, japonya ve bazı güney amerika ülkelerinde ataşelik gibi görevlere getirilerek paslanmaması sağlandı. bu ülkelerdeki daha yeni yeni ortaya çıkan zırhlı-motorlu savaşı taktikleri hakkında gözlem yapan askeri ataşeler alman ordusu için çok önemli bilgiler topluyordu. rusya'daki bu eğitimler 1933'te hitler iktidara gelene kadar devam etti. 1933'te rusya ittifakı bozdu. polonya-fransa işgalleri ve doğu cephesi taarruzlarında önemli işler yapacak olan guderian da bahsi geçen dönemde rusya'da manevralara katıldı.

    -japon imparatorluk donanması 25 yıl öncesine kadar savaş gemilerini (özellikle ingiltere) batılı ülkelerden satın alırken, savaştan birkaç yıl önce ve savaş sırasında denizlerin en muazzam savaş gemilerini üretmeye başladı; (bkz: yamato) (bkz: musashi). 18 inçlik toplara sahip bu 2 devasa savaş gemisinin toplarından daha büyük çapta silah da sadece almanların raylar üzerinde hareket ettirebildiği 800 mm'lik gustav gun'dı. ayrıca japon donanmasının 1942'de hizmete soktuğu shimakaze destroyeri döneminde dünyanın en hızlı destroyeriydi. ayrıca nükleer denizaltılar üretilene değin dünyanın en büyük denizaltısı da japonların sen toku ı 400 ve bu sınıftaki diğer denizaltılarıydı.

    -dünya savaş tarihinde görülmemiş bir olay da yine bu savaşta yaşandı. bir avcı uçağı bir bombardıman uçağını tipik serbest düşüş bombasıyla vurarak düşürdü. alman avcı pilotu yüzbaşı heinze knoke messerschmitt 109'larla amerikan b 17 flying fortress filolarına yapılan saldırılarda almanların ağır kayıplar vermesi nedeniyle (b-17'lerin burnunda, tepesinde, altında, iki yanında ve kuyruğunda makineli tüfekler olduğu için muazzam bir ateş gücü vardı) yeni bir taktik üzerinde çalışmaya başladı. bu taktiğe göre me109'lar (250 kg bomba taşıyabiliyordu) b-17'lerin üzerine bırakmak üzere 5'er kiloluk kapsül bombalardan olabildiğince fazla yüklenecek ve yüksek irtifadan b-17'lerin üzerine bombaları atacaktı. 1944'ün sonlarında ve 1945'in başından savaşın sonuna kadar olan süreçte amerikan bombardıman filoları bazen 900-1.000 uçaktan bile oluşabiliyordu. bu dev filolara makineli tüfekleri ya da roketleriyle saldıran me109'lar sadece küçük ısırıklar alabiliyordu. bu nedenle bu bomba bırakma denemeleri çok önemliydi. ilk uçuşta sonuç alınamadı ancak ikinci taarruzda knoke'un bıraktığı bombalar 3 b-17'nin tam ortasında patlayınca uçaklarından birinin kanadı koptu ve uçankale yere çakıldı. bir b-17'yi bu yöntemle düşürünce bizzat hava kuvvetleri komutanı mareşal Hermann Göring knoke'e telefon edip kendisini tebrik etti. daha sonra da bazı düşman uçakları bu yöntemle düşürüldü ancak yaygın olarak kullanılamadı ve düşman üzerinde etkili olamadı. (heinz knoke'un ölüm avcıları adlı kitabını da konuya ilgi duyanlara şiddetle tavsiye ederim)

    -amiral karl dönitz komutasındaki u-bot filosu savaş boyunca toplam 13,5 milyon ton ağırlığında 2 bin 603 ticaret, 175 savaş gemisi batırdı. üretilen bin 162 u-botun 784'ü ya düşman tarafından batırıldı ya da almanya teslim olduğunda onurlu kaptanları tarafından batırıldı. ingiliz kraliyet donanmasının savaş boyunca kaybettiği personel sayısı 70 bin, bunların büyük çoğunluğu denizaltı taarruzlarında hayatını kaybetmiştir.

    -ilk atom bombası, napalm ve roketler savaş alanında kullanıldı. yüzbinlerce sivil öldü.

    -önceki savaşların aksine bu savaş geniş ovalarda, arazide olduğu kadar en kalabalık şehir merkezlerinde de cereyan etti. bu nedenle insanlık tarihindeki en yıkıcı olay oldu. bazı kaynaklara göre 50 bazılarına göre 60 milyon insan hayatını kaybetti.

    (bkz: ikinci dünya savaşı/#15331527)
    0 ...